Je vodní živel, a možná i proto sbírá plyšové žáby. Na polohové čtyřstovce nemá doma konkurenci, teď svou parádní disciplínu Barbora Závadová z KPS Ostrava poplave i v Londýně.

„Moc se těším, je to moje první olympiáda, ale doufám, že za čtyři roky se mi to znovu povede," přeje si vycházející hvězda českého plavání zažít atmosféru pod pěti kruhy i v brazilském Rio de Janeiru 2016.

Letos si jí totiž moc neužije, čtyřstovku plave hned druhý den her a kvůli tomu vynechá slavnostní nástup. A už v pondělí ji čeká polohová dvoustovka. „Konkurence bude největší v mojí kariéře, ale připravuji se stejně jako na každý jiný velký závod. Čtyřstovku jsem dlouho neplavala a už se na ni těším, budu ji zase plavat s radostí," připomenula Závadová, že na červencovém mistrovství ČR tuto disciplínu vynechala.

Nominační limit pro olympijskou čtyřstovku splnila už vloni v létě na mistrovství světa v Šanghaji. Časem 4:36,96 min. nejlepší česká plavkyně uplynulé sezony téměř o pět sekund překonala vlastní národní rekord. „Ve světovém žebříčku je Bára teď třináctá," uvedl trenér KPS Ostrava Vítězslav Hartmann s tím, že v Londýně se představí celá elita. „O medaile se utká asi pětice plavkyň, dalších šest až osm bude bojovat o postup do finále, což by v takové konkurenci byl obrovský výsledek," konstatoval kouč při pohledu na startovní listinu.

Na olympiádu se Závadová začala připravovat už vloni. „Celý rok byl jiný a náročnější než normálně, bylo víc tréninků i soustředění. Žila jsem jen plaváním, všechno ostatní šlo na vedlejší kolej," přiznala česká reprezentantka, která kvůli tomu odložila i maturitu na Sportovním gymnáziu Dany a Emila Zátopkových v Ostravě.

Vodní geny zdědila nejspíš po mamince, bývalé plavkyni. A ta bude Báře držet palce spolu s tatínkem a mladší sestrou Terezou přímo v Londýně. „Uvidíme se ale až po závodě," nenechá se vyrušit z koncentrace na svůj první olympijský start. A na co se v Londýně chystá sama? „Fandit budu samozřejmě všem našim plavcům, ale ráda bych viděla jakéhokoliv českého sportovce v akci," prozradila třetí nejmladší členka české výpravy.