Nejsou favorité, ale musí se s nimi počítat. Stav semifinále play-off extraligy je po dvou duelech pod Ještědem 1:1 a dnes i zítra mají volejbalisté VK Ostrava výhodu domácí palubovky. Série se hraje na čtyři vítězství a obě odvety v hale Sarezy v Hrušovské ulici začínají v 17 hodin.

„Zápasy v Liberci ukázaly, že to není ta suverénní Dukla ze základní části soutěže a dá se s ní hrát vyrovnaná partie," poznamenal Jaromír Švasta, asistent trenéra Zdeňka Šmejkala. „Náš výkon má stoupající tendenci a případný postup není nereálný. Věřím, že kluci tuhle velkou příležitost využijí a boj o finále nevzdají," nabádá Švasta své bývalé spoluhráče.

„Zúročujeme asi to, jak jsme během roku dřeli. Jsme sehranější než na začátku sezony a nahrávač Zdeněk Haník nám víc věří," vidí smečař Richard Mauler důvody zlepšení družstva, které šlo do play-off z pátého místa v tabulce.

Ve čtvrtfinále vyřadilo čtvrtý Zlín 4:2 na zápasy a semifinále s vítězem základní části soutěže odstartovalo výhrou 3:1. „Na začátku jsme sice prohrávali, ale v závěru se nám podařilo Liberec ubránit a první set jsme vyhráli. Důležité bylo, že Haník si mohl dovolit víc variant nahrávky, ve třetím a čtvrtém setu se útoku zhostil Mauler, který skládal důležité balony, a tím ulehčil situaci univerzálu Michalovičovi," ocenil Švasta spolupráci celého týmu.

Druhý duel v Liberci Ostrava prohrála. „I přes výsledek 0:3 to byl zase boj. Dukle vyšlo zařazení smečaře Burrowa do sestavy, který svým servisem rozhodl," vrátil se bývalý blokař k dramatickému závěru hlavně druhého setu, v němž Ostrava vedla 24:22. „Je to škoda, kdybychom ho vyhráli, možná by se zápas vyvíjel jinak," je přesvědčen asistent.

Tým se v něm navíc musel obejít bez Maulera, který úvodní semifinále nedohrál kvůli výronu kotníku v závěru čtvrté sady. „Naštěstí to není moc podvrtnuté. Normálně chodím, lehce to sice bolí, ale to musím skousnout, s Libercem bych si rád ještě zahrál," chystá se na další bitvu Richard Mauler, kapitán týmu. O tom, zda dnes nastoupí, se rozhodne až těsně před zápasem.

„Ze Zlína jsme se taky vrátili se stavem 1:1, ale Dukla je o hodně kvalitnější tým," připomíná Mauler sílu soupeře. „Ale Liberec musí, my chceme a v tom je ten rozdíl. Navíc jsme doma, a pokud nám půjde servis, budeme to mít lehčí v obraně. Snad přijde ještě víc diváků než minule, proti Zlínu nám moc pomohli," připomenul Mauler bouřlivou atmosféru, kterou vytvořilo sedm set fanoušků.

„Nebude to lehké, ale série může být ještě zajímavější, důležité budou oba domácí zápasy. Kluci se ohromně zlepšili a teď mají šanci ukázat, co v nich je. S fanoušky v zádech věříme ve šťastný konec," přeje si asistent trenéra, aby se Ostrava dostala v semifinále do vedení.

SEMIFINÁLE PLAY-OFF: OSTRAVA - LIBEREC

stav série: 1:1, hraje se na čtyři vítězství

1. zápas (4. 4.): Liberec Ostrava 1:3 (-26, 17, -17, -16), nejvíce bodů: Hadrava 18, Hýský 15, Kaminski 10 Michalovič 25, Mauler 18, Široký 10.

2. zápas (5. 4.): Liberec Ostrava 3:0 (19, 25, 19), Hýský 20, Burrow a Hadrava po 14 Michalovič 16, Záhorský 9, Fořt a Široký po 8.

3. zápas (8. 4.): Ostrava Liberec

4. zápas (9. 4.): Ostrava Liberec

5. zápas (12. 4.): Liberec Ostrava

6. zápas (14. 4.): Ostrava Liberec

7. zápas (16. 4.): Liberec Ostrava