Každý, kdo v pátek 14. června vyběhne na věž Nové radnice, má šanci v tombole získat jednu z koloběžek Kostka. Třeba i na tohle lákají organizátoři neuvěřitelného závodu, který se po necelém roce znovu vrací do Ostravy.

„Vítěz ADRA Ostrava Run-Up 2013 pak dostane týdenní dovolenou od V-Tour a další atraktivní ceny. Pro ostatní budou připraveny další zajímavé bonusy v hodnotě stovek tisíc korun – cestovní poukazy, videohry, brusle, trička, hodinky a další," říká organizátor celorepublikové akce Chris Delattre, majitel agentury ChrisFromParis.

Jak už název napovídá, letošním hlavním partnerem akce, která vypukne v pátek 14. června přesně v 15.30 hodin, je mezinárodní humanitární organizace ADRA poskytující pomoc lidem v nouzi. „A tahle organizace, která v Česku začala působit před jednadvaceti lety, získá od nás za každého startujícího 10 korun," vysvětluje Delattre princip spolupráce.

Po celém světě

Historie běhů do schodů se v Česku začala psát v září roku 2007, kdy v Olomouci agentura ChrisFromParis zorganizovala první závod Run-Up. „Cíl tohoto netradičního běžeckého měření sil je jednoduchý – vystoupat co nejrychleji do nejvyššího parta vybrané věže," usmívá se Chris Delattre s tím, že podobné závody se běhají prakticky po celé zeměkouli. „Od Berlína, Vídně, přes Taipei až po Sydney, Chicago nebo Singapur. Nejznámější je však bezesporu závod, který se koná každoročně v únoru v newyorské Empire State Building."

ADRA Run-Up 2013 se uskuteční také v dalších čtyřech českých a moravských městech (Olomouc, Liberec, Plzeň a Praha). V Ostravě, kde celý seriál běhů startuje, začnou účastníci s úderem páteční půl čtvrté každou minutu vybíhat směrem k náměstí před věží na rozběh, aby se poté mezi sebou utkali v hlavní disciplíně celého závodu, tedy v běhu do schodů.

Vstupenka do finále

V letošním roce se organizují dva závody: Závod Elite až na vrchol věže a závod Open do 10. patra. „To umožní sportovcům si Run-Up zkusit a pokořit tuto výzvu. Samozřejmě, že ceny v závodě Open budou méně atraktivní, ale každý běžec je vzhledem k tašce závodu, kterou dostane, odměněn a nejlepší muž a nejlepší žena vyhrají hodnotné ceny", oznamuje Chris Delattre, organizátor závodu.

Pokud jde o Elite Run-Up, třicet nejlepších časů (22 mužských a 8 ženských) bude vstupenkou do finále, které se uskuteční ještě v tentýž podvečer. „Mezitím budou probíhat závody dětí a mládeže, atrakce pro veřejnost," doplňuje Chris Delattre, který se možná i tak trochu těší na to, zda bude překonán ostravský traťový rekord. Ten drží Pavel Holec, který vyběhl v roce 2012 všechna poschodí věže včetně 200 metrů dlouhé úvodní rovinky za minutu a 52 sekund.

„A stejně jako v loni, pořádáme i letos celonárodní kolo mistrovství ČR v běhu do schodů. Prvních dvanáct běžců z každého kola, a tedy i z Ostravy, bude pozváno do velkého finále, které je na programu 27. září v Praze. Tento závod proběhne u příležitosti Světového dne srdce," dodává Chris Delattre.

ADRA Run-Up 2013 v Ostravě

Kdy: v pátek 14. června

Kde: Prokešovo náměstí v centru Ostravy před budovou Nové radnice

Co udělat pro účast v závodě: zaregistrovat se na www.run-up.cz

Startovné: zdarma pro závodníky mladší 16 let, na místě: 200 Kč (závod Elite), 100 Kč (závod Open), při registraci v předprodeji: 120 Kč (závod Elite), 80 Kč (závod Open), 80 Kč pro studenty

Poznámka: Závod Elite Run-Up 2013 bude vyhodnocen v sedmi kategoriích: nejlepší žena, nejlepší muž, nejlepší družstvo (čtyřčlenné), nejlepší junior a juniorka (do 21 let) a nejlepší senior či seniorka (nad 40 let). Bude také zorganizován závod pro děti, mládež a studenty, stejně jako závod pro nejlepší firmy. Závod Open Run-Up 2013 bude vyhodnocen ve dvou kategoriích: nejlepší žena a nejlepší muž.

Program Ostrava Run-Up 2013

13.00 otevření registračních stanů
14.00 vystoupení Shotokan karate klubu ATTFIS Ostrava
14.30 Baby-Run (závod pro děti od 2 do 7 let)
14.45 Kids Run (závod pro děti od 8 do 11 let)
15.00 Teens Run-Up (závod pro děti od 12 do 15 let)
15.15 vystoupení Taneční školy Štefi
15.30 Elite Run-Up : závod pro starší 16 let (až nahoru)
15.45 vystoupení Shotokan karate klubu ATTFIS Ostrava
16.20 vystoupení mažoretek Stars
17.00 vystoupení Taneční školy Štefi
17.30 vystoupení Shotokan karate klubu ATTFIS Ostrava
18.00 Open Run-Up : závod pro starší 12 let (do 10. patra)
18.10 vystoupení Taneční školy Štefi
18.40 vystoupení mažoretek Stars
19.15 Finále Run-Up
19.45 Vystoupení mažoretek Stars
20.00 slavnostní zakončení Ostrava Run-Up 2013