Nebýt jeho patriotismu, pozitivního myšlení a hlavně velké lásky ke sportu, byl by život českých motokrosových fanoušků o dost horší a chudší. Aleš Buksa patří už řadu let k nejštědřejším motokrosovým mecenášům v zemi. Důkaz?

Jeho jméno nese nejen úspěšná stáj (Buksa/Ados KTM Malenovice Team), ale také celý seriál MČR (Buksa/Ados motokros 2014).

A právě předposlední díl domácího šampionátu zavítá už zítra do Petrovic u Karviné. Majitel společnosti LR Health & Beauty Systems Aleš Buksa tam pochopitelně nebude chybět. „Kvůli těmto závodům jsem si upravil i dovolenou. A hned řeknu i proč," řekl Aleš Buksa.

„Vzhledem k tomu, že náš tým sídlí v Malenovicích, dá se říct, že pojedeme na domácí půdě. Proto jsou pro mě právě tyhle závody výjimečné. Moc se na ně těším a věřím, že stejně na tom jsou i všichni motokrosoví fanoušci z regionu," říká Aleš Buksa, kterému letos závodníci dělají v seriálu mistrovství České republiky velkou radost. „Zatím jsme s výsledky maximálně spokojeni. Klukům věřím, že získáme všechny tři tituly, a to v kategoriích MX1, MX2 i prestižního titulu družstev. O něm moc sníme," poznamenal Aleš Buksa.

BUKSA ADOS KTM MALENOVICE TEAM má letos ty nejvyšší ambice. Na snímku (zleva) Martin Michek, Florent Richier, Aleš Buksa, Bence Szvoboda a Jaulin Sulivan.

V hlavních třídách MX1 a MX2 bude v neděli od 13 hodin pokračovat v Petrovicích bitva o mistrovské body, která vyvrcholí 14. září ve Vranově u Brna. „Mám zprávy, že naši kluci jsou před závody pořádně nažhaveni," usmál se Aleš Buksa, který dlouhé roky pořádal v ostravské ČEZ Aréně MS ve freestylu. „Miluji tu vůni benzinu i adrenalin, který s sebou přináší. Jsem pořád v šoku, jak se tento nádherný sport vyvíjí a jde dopředu. A nejde jen o samotný motokros, ale třeba i freestyle. Kdysi byli fanoušci vděční za triky během jízdy, které dnes umí v nadsázce děti. Nevím, jestli si ještě pamatujete na Formanka, kterému se přezdívalo ‚Šílený Willy'. Ten taky dokázal rozjásat vyprodanou halu a přivést ji do varu. Tehdy mu ale stačilo, že při superkrosu a nějakém skoku ukázal nějaký trik. Freestyle je asi nejvíce se rozvíjející sport, to je bez debat. Ale všeobecně si někdy při motokrosových závodech říkám, kde mají jezdci hranice," přiznal Aleš Buksa, který si už svůj život bez motokrosu nedokáže představit. „Když k němu jednou přičichnete, už vás nepustí. Je to láska na celý život," vyznal se.

Průběžné pořadí MČR Buksa/Ados motokros 2014: MX1: 1. Florent Richier 189 bodů, 2. Martin Michek 182, 3. František Smola 139, 4. Jiří Čepelák 122. MX2: 1. Jaulin Sulivan 192 bodů, 2. Marek Sukup 146, 3. Václav Kovář 137, 4. Bence Szvoboda 131.

Do Petrovic přijede bojovat i třída veteránů. Tréninky začínají zítra v 8 hodin, finálové jízdy v 13 hodin.