Stalo se tak i díky stále ještě nové hale, která jej samotného i celou tréninkovou skupinu Dalibora Kupky už nenutí jezdit do Německa. „Ostravská hala je naprosto ideální. Když to přeženu, v přípravě téměř nemusím chodit ven," uvedl pětadvacetiletý atlet, který se v posledních letech specializuje na 400 metrů, s tím, že to navíc měl kousek domů do Havířova za svými nejbližšími.

Do Ostravy se navíc zanedlouho vrátíte, jste totiž hlavní tváří nového velkého mítinku Czech Indoor Gala, který se uskuteční 14. února. Kdybyste nebyl sám jeho aktérem, na koho byste se přišel podívat?

Jednoznačně na Kima Collinse. To je taková sprinterská stálice a legenda. Je úctyhodné, že v atleticky už pokročilém věku dokáže stále běhat tak rychle. A co se mě týká, věřím, že v tu dobu budu už docela rozzávoděný, takže bych mohl předvést na třístovce kvalitní výkon. Navíc se chci ukázat doma v co nejlepším světle.

Proč jste si vybral zrovna třístovku?

Je to příjemná změna a větší zábava. Navíc mám jen čtyři dny po Ostravě v plánu další čtvrtku v Birminghamu.

A co vás vlastně čeká do té doby?

Několik veřejných závodů, první čtvrtka mě pak čeká hned zkraje února v Düsseldorfu, po Německu pojedu do Toruně a odtamtud se vrátím už zpět do Ostravy.

Dají se už teď odtajnit ambice na halovou část sezony 2017?

To je celkem jasné obhájit evropský titul na 400 metrů. Doufám ale, že splním limit (smích).

Pavel Maslák.Zdroj: Deník/Lukáš KaboňObjevil se v poslední době někdo, kdo by vám vaše ambice v Bělehradě mohl výrazně narušit?

Zatím to vypadá, že tam nikdo nepřibyl, ale halové závody v podstatě teprve začínají. Konkurence však podle mě bude stejná jako před dvěma a čtyřmi lety.

Takže budete konkurentem především sám sobě?

Asi bych to takhle úplně neřekl, ale zatím to tak vypadá. V Praze na posledním halovém mistrovství Evropy to tak bylo. Ale uvidíme, teď už mi nezbývá než se nechat překvapit.

Čím to, že v hale vám to jde parádně, zatímco venku tomu občas něco chybí?

Na Evropě je to vyrovnané i venku, tam mívám medailové ambice. Člověk ale nesmí zapomínat na to, že mnozí vynikající čtvrtkaři v hale nezávodí, což je patrné především na mistrovství světa. Hvězdy z teplých krajin totiž halu doma vůbec na přípravu nemají.

Když už jsme u těch atletických velikánů na vaší trati, co jste říkal světovému rekordu Jihoafričana Van Niekerka?

Tohle jsem předvídal, před loňskou hlavní sezonou jsem to i říkal trenérovi.

Pavel Maslák.Zdroj: Deník/Lukáš KaboňJak jste na to přišel?

Wade totiž v té době zaběhl fantastickou třístovku 31,03. Jenže pak jsem ho viděl v Riu a najednou jsem té své prognóze už moc nevěřil. Tušil jsem sice, ale čas mě hodně překvapil. Asi lišácky pošetřil síly.

A kde jsou tedy současné hranice možností patrně na nejnáročnější trati?

Spočítané to nemám, ale myslím si, že kdyby předchozí světový rekordman Michael Johnson byl lepší čtvrtkař, měl by jeho nejlepší výkon hodnotu někde okolo 42,50 až 42,60 sekundy. A navíc on tehdy vlastně ani neměl motivaci nikoho porazit. Tohle všechno ovšem nic nemění na faktu, že Van Niekerkův čas 43,03 je něco fantastického.

Sice to ještě není oficiálně potvrzené, ale dá se předpokládat, že si ani letos nenecháte ujít start na Zlaté tretře. Přijedete konečně vyhrát?

To bych rád, ale pan Juck mi tam vždycky domluví strašně dobré čtvrtkaře. Říkám mu, ať tam domluví někoho špatného, abych mohl konečně vyhrát, ale furt nic (smích). Ale ne, je dobře, že je konkurence, ta člověka donutí k lepšímu výkonu. Vítězství je vítězství, ale je potřeba si ho zasloužit.

CO JE CZECH INDOOR GALA 2017?Jedná se o letošní nejvýznamnější mezinárodní halový atletický mítink na území České republiky, jehož součástí bude i tradiční Ostravská laťka. Do ostravské haly by měl ale přijet i výkvět domácí atletiky v čele s Pavlem Maslákem, Janem Kudličkou, Michalem Balnerem, Michaelou Hrubou či kvalitními koulaři. Z velkých zahraničních jmen se prozatím počítá se startem legendárního sprintera Kima Collinse z ostrovního státu Svatý Kryštof a Nevis, a dále přijali pozvání třeba výborní evropští vrhači David Storl z Německa či Polák Konrad Bukowiecki, vítěz zápolení koulařů na Zlaté tretře Ostrava v roce 2016. Czech Indoor Gala 2017 se uskuteční v úterý 14. února, vstupenky (200 korun) jsou už v předprodeji v síti Ticket Art. (mac)