Patří mezi nejúspěšnější sportovní kluby ve městě, ale zdaleka se netěší takové popularitě jako týmy hokejových Vítkovic nebo fotbalového Baníku. O to více běžného sportovního fanouška překvapí, že v týmu házenkářek Poruby je pět hráček s vysokoškolským titulem.

Házenkářky DHC Sokol Poruba sbírají na české scéně medaile a potřetí v řadě startují také v evropském poháru. Pro mladý, ale o to více ambiciózní celek kouče Jana Beňadika byl i přes konečné vyřazení čtvrtfinálový souboj v Challenge Cupu s francouzským celkem Union Mios Biganos-Begles (odveta se hrála v neděli v Bordeaux) velký svátek. „Pro většinu holek to byly na klubové scéně jasně nejdůležitější zápasy v kariérách," připustil Jan Beňadik.

Sám zdůraznil, že všechny hráčky si možnosti hrát evropské poháry hodně pochvalují.

„Pro českou házenou je nesmírně důležité, aby kluby v pohárech startovaly. My to dobře vidíme na sobě, jak nás zápasy se švédskými, portugalskými nebo nyní francouzskými celky posouvají dopředu," přidává svůj názor manažer týmu Libor Adámek, který potvrdil, že samotné hráčky berou možnost podívat se do různých koutů Evropy i jako velkou odměnu.

„Jsme tu hlavně kvůli házené, ale i v neděli po zápase se holky určitě zajdou podívat alespoň na chvíli do města. Stejné to bylo i před měsícem, kdy jsme byli v Portu," připomněl předešlý pohárový souboj Adámek.

Devízou porubského celku je určitě fakt, že v týmu se vytvořila výborná patra, která prahne po velkém úspěchu. „Tento tým by měl mít sportovní vrchol za dva až tři roky. Když to přeženu, tak i v pohárech nyní sbíráme zkušenosti, které budeme chtít v budoucnu prodat," uvedl Adámek.

Charakter týmu ocenil i trenér. „Holky házená baví, chtějí se pořád zlepšovat. Práce s nimi mě baví," říká otevřeně kouč Beňadik.

Třeba o víkendu v Bordeaux měl tým s věkovým průměrem necelých 24 let. „Věk ale není zase tak podstatný, důležitější je pro nás v této chvíli charakter a možnost dalšího růstu," opakuje Adámek. I když má ostravský klub podstatně nižší roční rozpočet než giganti (Baník Most, Iuventa Michalovce), už několik let s nimi drží krok a také v této sezoně bojuje v mezinárodní soutěži o medaile.

Většina hráček totiž stále studuje vysoké školy a jejich finanční nároky nejsou i kvůli jejich mládí tak vysoké. „Když si nějakou hráčku vytipujeme, tak samozřejmě sledujeme i její charakter nebo to, jak se jí daří ve škole. Žádná rovnice v tom ale není," míní Adámek.

Porubě už ale v minulosti právě touha hráček studovat vysokou školu zrovna v Ostravě hodně pomohla. „Z poslední doby to je určitě případ Šárky Marčíkové, o kterou jsme usilovali dobré dva roky. U ní jsme i kvůli studiu na ostravské vysoké škole věděli, že její přestup je jen otázkou času," pokyvuje hlavou Adámek.

Sám je hrdý na to, že má v týmu hned pět hráček s bakalářským titulem (Marčíková, Šviráková, Revajová, Doláková, Minarčíková). „A už v létě nebo další rok se počet určitě zase navýší, protože další holky (Adámková, Maiwaelderová) budou promovat. I já to samozřejmě vítám a vždy se jim snažím hlavně ve zkouškovém období vyjít vstříc," říká kouč Beňadik.

Házenkářkám přináší studium na vysokých školách další házenkářský bonus navíc. A tím bude už v létě účast českého celku na letní univerziádě v Jižní Koreji. „Je to po olympijských hrách druhá největší sportovní akce. Je jasné, že o nominaci se budou chtít poprat hráčky ze všech klubů v republice," tuší Adámek.

Hlavním kritériem je studium na vysoké škole a věk, který v době konání turnaje nesmí překročit osmadvacet let. Z porubského celku mají velkou šanci se dostat do Jižní Koreje české seniorské reprezentantky Šárka Marčíková, Petra Adámková, Leona Šviráková nebo Markéta Doláková.

„To je sen nás všech, určitě bychom se tam chtěly podívat," shodly se bez rozmýšlení adeptky na účast na letní univerziádě.

Strach aktuálně nemusí mít vedení klubu ani z toho, že by klíčové hráčky mohly přerušit kariéry kvůli mateřským povinnostem. V týmu není v této chvíli dokonce až žádná provdaná hráčka.

„Ale v minulosti jsme měli v týmu i tři maminky (Tóthová, Holická, Dubajová)," dodal Beňadik a potvrdil, že ani s tím by neměli v Porubě problém.

Házenkářky Poruby na výjezdu do Francie.