Po roční odmlce se vrací na Zlatou tretru Ostrava, která bude za měsíc psát už třiapadesátou kapitolu, světová rekordmanka v oštěpu Barbora Špotáková. Naopak poprvé se na městském stadionu představí Keňanka Florence Kiplagatová, která poběží dvacetikilometrový závod, a Etiopanka Genzebe Dibabaová. Tu čeká boj s časem na dvoukilometrové trati.

„Od dvou posledně jmenovaných, stejně jako od už dříve zveřejněného Mohameda Amana, kterého čeká kilometrový závod, si slibujeme, že se pokusí překonat globální maximum na těchto méně tradičních atletických tratích," řekl Alfonz Juck, manažer Zlaté tretry Ostrava.

Plejáda velkých hvězd

Florence Kiplagatová má v letošní sezoně prozatím parádní formu. V ulicích Londýna doběhla před pár dny v maratonu druhá, ale předtím, v únoru, se 27letá někdejší mistryně světa v krosu blýskla světovými rekordy v běhu na 20 kilometrů a půlmaratonu. „Tahle zlepšení ji motivují k překonání sledovanějších rekordů v hodinovce a na dvacetikilometrové trati na dráze. Mimochodem, současný světový rekord v hodinovce zaběhla Dire Tuneová z Etiopie. A bylo to před šesti roky 12. června právě na Zlaté tretře v Ostravě," poznamenal Alfonz Juck s tím, že pro překonání současného maxima v hodinovce 18 157 metrů a na dvacetikilometrové trati (1:05:26,6) momentálně usilovně tvoří pro Kiplagatovou skupinu soupeřek a vodiček.

I sama Kiplagatová je plná optimismu. „V dubnu jsem sice v Londýně nevyhrála, přesto jsem měla z běhu dobrý pocit, a to hlavně ze závěrečného finiše. I proto moje manažerská skupina kontaktovala organizátory Zlaté trety, o nichž je známo, že se nebrání vypisovat i netradiční závody a dokážou zorganizovat výjimečné závody. A navíc jsem už slyšela o vynikajícím publiku a skvělé dráze, proto věřím, že se mi u vás oba rekordy podaří překonat," vzkázala další z plejády velkých hvězda letošní Zlaté tretry Ostrava.

Kromě mužského kilometru, s Mohamedem Amanem v hlavní roli, a Florence Kiplagatové nabízejí pořadatelé divákům do třetice pokus o světové maximum na dvoukilometrové trati žen. Tuhle výzvu přijala Genzebe Dibabaová, mladší sestra Tiruneš Dibabaové, loňské vítězky desetikilometrového závodu. „Tiruneš mi o vašich závodech hodně vyprávěla a vždy na návštěvu Ostravy vzpomíná jen v dobrém. Proto se i já na premiérový start na vašem mítinku moc těším," poznamenala úřadující halová mistryně světa v běhu na 3000 metrů.

„Když jsme se s organizátory domlouvali na trati, řekla jsem jim, že do úvahy připadá dvoukilometrový závod. Na míli, 1500 metrech či třech kilometrech jsou rekordní časy posazeny strašně vysoko, na distanci 2 míle se pro změnu zase oficiální rekordy neevidují. Ale na překonání výkonu Sonii O'Sullivanové, který má hodnotu 5:25,36 minuty, si troufám," dodala Genzebe Dibabaová.

Atletičtí příznivci se mohou v červnu na Zlaté tretře těšit i na devátý start Barbory Špotákové, dvojnásobné olympijské vítězky a kromě jiného i držitelky rekordu mítinku, jenž má od roku 2012 hodnotu 67,78 metru. „Bára, která se v akci poprvé představí na začátku června v Římě, prozatím ještě prochází náročnou přípravou. Tu sice zvládá, ale spokojený budu, až ji uvidím, jak vypadá v závodě," prohlásil Jan Železný, ředitel mítinku a trenér nejlepších českých oštěpařů.

Bolt se ještě pro trať nerozhodl, Maslák letos zvolil dvoustovku

Už je to docela dávno, co organizátoři Zlaté tretry Ostrava 2014 oznámili, že jim účast znovu přislíbil v současnosti stále nejžádanější atlet světa Usain Bolt. A v polovině ledna držitel světových rekordů na 100 a 200 metrů vzkázal, že se do Ostravy znovu těší, ale že prozatím neví, kterému běhu dá přednost.

A z Jamajky prozatím definitivní vzkaz do Ostravy ještě nedoletěl ani teď, měsíc před mítinkem. „Zatím víme jen tolik, že Bolt trénuje a všechno ostatní běží tak, jak jsme se dohodli," říká Alfonz Juck, manažer mítinku Zlatá tretra Ostrava a dlouholetý přítel současného krále sprintu.

Jasno v tom, jaký závod letos na Tretře poběží, má naopak už český sprinter číslo jedna Pavel Maslák. „Rozhodl se pro dvoustovku, na které by se mohl pokusit o výrazné zlepšení českého rekordu, jenž drží časem 20,49 vteřiny. Formu na to už teď určitě má, vždyť o uplynulém víkendu v chladnu a dešti zaběhl v Kladně při extralize čas 20,68. Prý mu tohle počasí vzalo asi půl vteřinu," doplnil Alfonz Juck.

Vstupenky na Tretru v předprodeji mizí

Podobně jako předchozí ročníky Zlaté tretry Ostrava, i ten letošní, třiapadesátý, budí nejen u fandů atletiky značnou pozornost. A nejen kvůli velkým světovým jménům si jich už velké množství zakoupilo vstupenku. Čtyři týdny před prvním startovním výstřelem jich zbývalo v předprodeji v síti ticket-art.cz zhruba 1600. „Na hlavní tribuně, na kterou stojí vstupenky tisícovku, máme zhruba čtyři desítky volných míst. Po osmistovkách lístků ještě nemá majitele na východní tribunu a na stání do zatáček, kde vyrostou podobně jako loni mobilní tribuny," vypočítává Miroslav Černošek, šéf pořadatelské agentury TK Plus, že vstupenky na stále ještě novou východní tribunu stojí 200 korun a lístky na stání jsou k mání za polovinu.