„Přestože víme, že se nám v Ostravě daří a před domácí kulisou hrajeme dobře, tak i minulé turnaje ukázaly, že na této úrovni rozhodují ty nejmenší detaily. Můžeme skončit už ve skupině, byť na domácím turnaji, stejně jako můžeme opět prohrát finále,“ uvědomuje si Ondřej Perušič.

Letos do Dolních Vítkovic přijeli jako vítězové předchozího turnaje světové série Elite 16 v Brazílii. „To nás nutí k pokoře, ale zároveň nám to dodává i určité sebevědomí,“ říká Ondřej Perušič.

„Startovní listina je opravdu hodně vyrovnaná. Je vidět, že olympijská kvalifikace začala, všichni začínají jezdit a sbírat co nejvíce bodů do Paříže příští rok, takže půjdeme set od setu, zápas od zápasu a budeme doufat, že to bude stačit,“ vysvětluje dlouhán David Schweiner. „A kdybychom se dostali do finále, tak do toho samozřejmě dáme všechno,“ slibuje.

Konečnou stanicí pro tři české páry na letošním turnaji J&T Banka Ostrava Beach Pro v Dolních Vítkovicích bylo 1. kolo středeční kvalifikace.
České naděje zhasly na písku v kvalifikaci. Mrzí to šíleně, přiznala Havelková

Oba pak rozesměje, když slyší, že je organizátoři považují za maskoty turnaje pod vysokou pecí. „Už nám chybějí jen nějaké oblečky, nandat tu plyšovou hlavu a můžeme tady klidně pobíhat,“ žertuje David Schweiner. „Je to hezká vyhlídka po konci kariéry. Člověk aspoň zůstane v kontaktu s tím prostředím, turnajem a tak. Těšíme se na to,“ pokračuje Ondřej Perušič na stejné vlně.

Napřed ale musí postoupit ze základní skupiny D, kde se ve čtvrtek utkají s chilskými bratranci Grimaltovými (10.10) a německou dvojicí Ehlers – Wickler (17.20). Divokou kar᠆tu mají v soutěži mužů čeští mladíci Kryštof Jan Oliva a Tadeáš Trousil, které ve skupině C ve čtvrtek prověří Italové Ranghieri a Carambula (14).

Na pískových kurtech v Dolních Vítkovicích se už trénuje, turnaj J&T Banka Ostrava Beach Pro 2023 mužů a žen nejvyšší kategorie Elite 16 začne ve středu kvalifikací o čtyři volná místa v každé kategorii.
Trofeje a medaile leží v písku. Kdo si je z Dolních Vítkovic letos odveze?

Dobře naladěný je i jediný český pár s divokou kartou v hlavní soutěži žen. Kromě soupeřek obě hráčky zajímá počasí a to, co si oblečou.

„V Ostravě vždycky aspoň jeden den prší každý rok, tak si s trenérem myslíme, že bude pršet,“ říká Marie Sára Štochlová. „Ne, věřte mi, ten᠆hle rok bude svítit sluníčko a bude krásně,“ oponuje jí ostravská rodačka Barbora Hermannová. „Vypadá to, že bude fakt svítit sluníčko, tak máme připravené nové plavky,“ těší se tedy Štochlová.

Markéta Nausch Sluková (vlevo) turnaj v Ostravě vyhrála v roce 2018 s Barborou Hermannovou. Letos ji v Dolních Vítkovicích čeká premiéra s Helenou Havelkovou (vpravo). Fotogalerie Lukáše Kaboně je z pondělní tiskové konference na kurtu pod vysokou pecí.
Dvě zkušené hvězdy v plenkách. Maminka a „teta“ jdou pod vysokou pecí do akce

Na písek nastoupí v bikinách. A v jaké formě? „Barča to řekla moc hezky, tak já to zopakuji: formu máme vzrůstající, takže doufáme, že bude kulminovat ke konci týdne,“ reprízuje Štochlová slova zkušenější spoluhráčky Hermannové.

Ve čtvrtek se Češky utkají s páry Agatha – Rebecca z Brazílie (9.20) a Melissa – Brandie z Kanady (16.30).