Ostravské rodačce a dceři bývalého skvělého hokejového útočníka Františka Černíka nakonec trvalo lehce přes šestadvacet minut, než v areálu Dolních Vítkovic proběhla celou trasu. To ji nakonec stačilo k celkovému 130. místu, mezi ženami pak obsadila 34. příčku.

Sama však po závodě přiznala, že se svým výkonem příliš spokojená není. „Ke spokojenosti mám daleko, ale vzhledem k tomu, že jsem tři měsíce pořádně neběhala, tak to beru," svěřila se v rozhovoru pro Deník maminka dvou dětí (Tereza, Victorie).

Manželka slavného hokejisty Andrea Kubinová je jinak velmi aktivní běžkyni. V zámoří běhá půlmaratónské tratě.

Za možnost účasti v závodu, který byl jejím vůbec prvním Česku, byla velmi ráda. „V Americe, kde bydlíme, totiž běhám většinou půlmaratóny, takže jsem zvyklá na pět až deset tisíc lidí v závodě. Tam mi to více vyhovuje, protože tam člověk lépe zapadne. Tady bylo tisíc běžců, vesměs vynikajících, takže se člověk musí více snažit," pronesla s úsměvem Andrea Kubinová, které se ale závody hodně líbily. „Jsem nadšená z prostředí i organizace. Mám radost i z toho, že jsem dokázala dceru Terezku přinutit k tomu, aby běžela závod na kilometr. Bylo to super strávené dopoledne," dodala spokojeně.

Jak se vám vůbec běželo?
Teprve před deseti měsíci se mi narodilo miminko, takže od té doby běhání odbývám, respektive občas si trochu zaběhám sama nebo s kočárkem. To ale není ono. V poslední době jsem běžela jediný půlmaratón, kdy jsem zaběhla svůj nejhorší čas, ale bylo to teprve čtyři měsíce po porodu. Teď se snažím dostat se zpět do formy, ať můžu zase na podzim začít naplno běhat. Než se ale do toho člověk dostane, tak to chvíli trvá. Začátky jsou těžké (směje se).

Běh v rámci RunTour tedy berete spíše rekreačně, než že by vám šlo o výsledek…
Přesně tak. Je to příjemné odreagování, kdy si při běhu dám sluchátka, pustím hudbu a moc nevnímám okolí. Takto nabírám energii.

Co říkáte na trať, která vede naprosto ojedinělým prostředím bývalé železárny? S něčím podobným jste se zřejmě v Americe nepotkala…
Určitě ne. Já startuji jen na Floridě, kde se běhá kolem moře, palem a podobně. Tady je to úplně něco jiného. Musím přiznat, že je to velmi zajímavé, pro mě to byl skvělý zážitek. Jednou jsme běželi podchodem, pak po kamení. Na druhé straně si říkám, proč ne? Je to zase něco jiného, takže jsem ráda. Navíc je tady skvělá atmosféra s tím, že člověk může přispět na Nadaci Leontinka, tedy na dobrou věc.

Můžete srovnat úroveň závodů v Americe s tím, čeho jste se zúčastnila v Ostravě?
Jediný rozdíl je, že v Americe je daleko větší počet lidí. Jinak pokud jde o organizaci a další věci, tak je to prakticky stejné. Určitě klobouk dolů před pořadateli, protože odvedli skvělou práci.

Manželka slavného hokejisty Andrea Kubinová je jinak velmi aktivní běžkyni. V zámoří běhá půlmaratónské tratě.

Kolik závodů během roku vůbec absolvujete?
Většinou tři až čtyři půlmaratóny. Od září do prosince bych v Americe chtěla běžet tři půlmaratóny, tak uvidíme, jestli na to patřičně přes léto natrénuji. Bohužel v Česku jsem velmi krátce, takže tady kromě ostravské RunTour jinak nic nepoběžím.

A co manžel? Jak je on na tom s běháním?
Na podzim jsem ho přinutila běžet závod na šest mil, který se uskutečnil na podporu proti rakovině prsu. To byl snad jeho první a možná poslední závod (směje se).

Proč myslíte?
Vstávali jsme už v pět hodin ráno a musím říct, že mi ho místy bylo až líto. On jak je vysoký a těžký, tak se na dokončení závodu pořádně nadřel. Na druhé straně to zaběhl výborně, na to, že nikdy předtím v závodu neběžel. Jsem ale ráda, že se mnou v sobotu byla alespoň dcera a kdo ví, třeba jednou budeme běhat spolu.

Na RunTour se přišel podívat i váš tatínek František Černík…
Tak byl tu v roli dědečka, aby mi pohlídal během závodu dceru Terezku. I mu se tady líbilo.

Už v sobotu zamíříte do Frýdlantu nad Ostravicí, kde se představí ve fotbalovém exhibičním zápase Kubina Team. Těšíte se?
To víte, že ano. Letos slaví Kubina Team už desáté výročí, takže to bude ve Frýdlantě velké (směje se). Hlavní je, že se těší kluci, kteří se celý rok pořádně neviděli a zahrají si spolu fotbal a pak to vše rozeberou. Navíc i letos zase Kubina Team nemalou finanční částkou pomůže dobré věci, takže i za to jsem ráda, že se při podobných akcích nezapomíná na charitu.