Jamajský sprinter nedostal jen startovní číslo, manažer Miroslav Černošek mu věnoval pozlacenou tenisovou raketu. „Nejsem dobrý tenista," reagoval vysmátý Bolt. Když odcházel, lehce si pinkal s míčkem a rozverně poznamenal: „Možná budu raketu používat jen takhle."

Ve středu dopoledne rozdával medaile na dětské Čokoládové tretře na pražské Julisce a po obědě měl tiskovku v sále plném novinářů v hotelu International. Přišel se skoro půlhodinovým zpožděním, objednal si jídlo na pokoj. Už na Julisce slíbil: „Jsem zdravý a v Ostravě do toho dám všechno."

Na Zlaté tretře bude závodit poosmé. Osmá účast, osmé vítězství? Cokoliv jiného by bylo překvapení. Mimochodem, termín letošního ročníku mu organizátoři přizpůsobili na míru.

Na začátku týdne trochu trnuli, protože o Boltovi chodily znepokojivé zprávy. Svalový problém ho brzdil v sobotním závodě na Kajmanských ostrovech, kde běžel za 10,05, hluboko pod svoje možnosti.

„Při běhu se netvářil ideálně, měl trochu grimasu. Asi ne kvůli tlaku nebo stresu, spíš ze zklamání, že nemůže dát do běhu všechny síly," líčil Boltův trenér Glen Mills.

Česko? Zima…

Cestou do Česka se jamajský fenomén zastavil v Mnichově u slavného lékaře Hanse-Wilhelma Müllera-Wohlfahrta. „Cítím se mnohem líp, v úterý jsem dokonce potrénoval," líčil Bolt.

Na svůj milovaný mítink je natěšený: v Evropě závodil sedmkrát už jen v Londýně. „Miluju cestování po světě a pochopitelně taky závody. Do Ostravy se těším, je to pro mě speciální místo. Vždycky si to tam užiju. Nádherný stadion a skvělí fanoušci."

Pravda, pokaždé neměl štěstí na počasí. Právě na tohle si vzpomněl, když k němu přiletěl dotaz na Českou republiku. „Co se mi vybaví na první dobrou, když se řekne Česko? Zima." Rozesmál tím i sám sebe.

Starší, úspěšnější a oblíbenější

Poprvé byl v Ostravě v roce 2006, takže se jedna otázka nabízela: jak se za deset let změnil? Odpověděl po svém: „Jsem starší." A dál, Usaine? „Mám víc medailí a snad i víc fanoušků. Věřím, že jsem motivoval co nejvíc lidí."

Kolikrát ještě v Ostravě poběží? Mluví se o tom, že po letošní olympiádě nebo příští rok po mistrovství světa skončí. „Dokud si to budu užívat, budu závodit. Uvidíme, co se stane."

Po tiskovce se zvedl od stolu a mával rukama, jak je zvyklý z našlapaných arén. „Vy mi nezatleskáte?" culil se na reportéra v první řadě.

Už v pátek mu bude tleskat vyprodaný stadion ve Vítkovicích.

MARTIN MLS