V královské kategorii MX1 zářil obhájce prvenství Martin Michek, který obsadil v rozjížďkách třetí a první místo. „Lehké závody to ale pro mě nebyly. Hlavně v první rozjížďce jsem byl nervózní, navíc jsem měl obrovskou krizi a málem nedojel. Proto si celkové výhry cením," uvedl Martin Michek.

V kategorii MX2 obsadily už tradičně první dvě místa další hvězdy Buksa Malenovice Teamu Bence Szvoboda a Sulivan Jaulin. „Zase to bylo hodně těsné a vyrovnané. Ale mám radost, že jsem takto vstoupil do nové sezony," uvedl loni stříbrný Maďar Bence Svoboda, který se v rozjížďkách blýskl druhým a prvním místem.

Smůlu měl na startu druhé rozjížďky obhájce prvenství Francouz Jaulin. „Musel jsem kvůli jinému jezdci přibrzdit, abych se vyhnul srážce, a tím pádem jsem zůstal vzadu," řekl Jaulin. Závod rozjížděl kolem patnáctého místa a nakonec dojel třetí.

Velký dojem na všechny diváky ale udělala žena. Nová akvizice Buksa Malenovice Teamu několikanásobná mistryně světa Němka Steffi Laier, vyhrála suverénním způsobem obě rozjížďky.

„Před startem jsem ale byla nervózní, protože jsem vůbec neznala své soupeřky. Nakonec to dopadlo skvěle," uvedla Steffi Laier. Velmi dobrý pocit z prvního závodu měl i majitel malenovické stáje Aleš Buksa.

„Jsem hrdý na celý náš tým, jak zvládl úvodní závod. Potvrdili jsme role favoritů a dokázali, že se tvrdá zimní příprava vyplatila," uvedl Buksa, který byl doslova unesený závodem žen.

„Víte, že se v motokrosovém světě pohybuji už dlouho. Ale Steffi (Laier) mě dostala. Byla doopravdy bezkonkurenční," podotkl Buksa. Sám ale nechtěl po prvním závodu propadat euforii. „Sezona bude ještě dlouhá, hlavní je, aby se našich závodníků drželo štěstí i zdraví. V našem sportu to je nesmírně důležité," uvedl Buksa.

Úvodní závod MČR v motokrosu v Lokti

MX1: 1. jízda: 1. Weschta (Suzuki), 2. Bartoš (KTM), 3. Michek (KTM). 2. jízda: 1. Michek 34:03,187, 2. Romančík -9,503, 3. Kovář (oba KTM) -16,594. Celkově: 1. Michek 45 (Buksa Malenovice Team), 2. Weschta 41, 3. Kovář 38.

MX2: 1. jízda: 1. Jaulin (Fr./KTM) 35:05,298, 2. Szvoboda (Maď./KTM) -2,118, 3. Krč (KTM) -52,454. 2. jízda: 1. Szvoboda 34:29,031, 2. Krč -26,275, 3. Jaulin -33,813. Celkově: 1. Szvoboda (Buksa Malenovice Team) 47, 2. Jaulin (Buksa Malenovice Team) 45, 3. Krč 42.

Ženy celkově: 1. Laier (1-1, Buksa Malenovice Team, KTM), 2. Vítková (Yamaha), 3. Laňková Barbora (Suzuki).

Další závod se uskuteční 23. dubna v Dalečíně.