„Moc si vážíme, že k nám Rafael přijel, jsme jediní na světě,“ prozradil Stanislav Žídek, nový předseda svazu. S Arutyunyanem, který v Los Angeles vedle Březiny trénuje Američana Nathana Chena, úřadujícího mistra světa, jsou dlouholetí přátelé. To byl důvod, proč americký kouč s gruzínskými kořeny, přiletěl. „Udělal výjimku, protože vidí, že děcka u nás mají chuť se něco naučit, pracují a snaží se zlepšovat to, co jim říká,“ doplnil Michal Březina.

„Moc mě to baví, je to něco nového,“ přiznal krasobruslař Jiří Bělohradský, účastník tří mistrovství Evropy. „Techniku vysvětluje jednoduše, musíme jen pochopit základní princip,“ řekl úřadující mistr ČR, kterého dohání mladší bratr Matyáš. „Vyrostl a šlape mi na paty, ale tak to má být. Lepší, když mě vyšťouchá brácha, než někdo jiný, zůstane to aspoň doma,“ smál se Jiří Bělohradský.

„Kromě reprezentantů se tábora účastní členové center mládeže v Brně a Ostravě, vysokoškolského centra v Praze a přizváni byli i závodníci s výsledky v žákovských kategorií a trenéři,“ vysvětlil Žídek. Z domácí špičky chybí jen Michaela Lucie Hanzlíková, která trénuje v Japonsku, a Daniela Ko Ta-hjon připravující se v Rusku.

„Dostali impulz, jak v době trojitých axelů a čtverných skoků přistupovat k tréninku,“ přiblížil Žídek záměr ojedinělé akce. „Rafael jim ukázal cestu a je nakloněný k další spolupráci,“ potěšilo šéfa svazu.

„Nedokážu si představit, že bych mohl čerpat z lepšího zdroje. To, co říká, funguje stoprocentně a je to ověřené,“ prohlásil Tomáš Verner, mezi jehož svěřence v USK Praha patří bratři Bělohradští. „Jsem sice trenér, ale nejsem Rafaelův kolega, jen žák,“ dodal.

Mezi „táborníky“ je i Martin Bidař. Po nedávném rozpadu nejlepší sportovní dvojice z MSJ 2016, kterou tvořil s Annou Duškovou, si hledá novou partnerku a zatím bruslí sám. „Rafael je nejlepší trenér, kterého jsem zatím měl. Docela mi vylepšil skoky, je to obrovský přínos,“ konstatoval účastník olympiády v Koreji.

„Náročné to určitě není, jen to člověk musí správně pochopit. A když se tak stane, jde to potom jednoduše,“ pochvalovala si přípravu také Eliška Březinová, mladší sestra Michala. „Během roku se s bráchou moc nepotkáme. Teď máme možnost pobavit se nejen o bruslení, ale i celkově, je to příjemné,“ přiznala česká mistryně v kategorii žen. „Byl bych rád, kdyby si z toho všichni odnesli co nejvíc a pokračovali v tom, aby Rafael příště viděl jejich pokrok,“ prozradil její bratr a trojnásobný olympionik své přání.

Dafne Schippersová.
Schippersová bude mít na Tretře pořádnou konkurenci