„Bavili jsme se o tom s Petřiným trenérem Davidem Kotyzou, že by to bylo fajn, tohle absolvovat. Když jsme hráli doma, taky vždycky přijel někdo pátý a pomohlo to,“ řekl nehrající kapitán Petr Pála.

„Je to něco nového, v minulosti byla v roli sparingpartnera vždy holka,“ doplnil mluvčí fedcupového týmu Karel Tejkal.

„První ostrý trénink vyšel na Petru. Proč jsme sáhli po klukovi? Lucka Šafářová je levačka, což není ideální na trénink. Lucka Hradecká zase všechno zabíjí. Můžeme mu říct, co bychom od něj potřebovali. Na tom rychlém povrchu to hrají na sebe, těch výměn je tam více. Petra se aspoň dobře rozehraje,“ podotkl Pála.

Nedávné zdravotní problémy Kvitové, které trvají téměř měsíc brzkém vypadnutí v prvním kole na turnaji v Miami, podle jeho slov nic neubírají na tom, že rodačka z Fulneku zůstává jedničkou týmu. „Petra nebyla fyzicky stoprocentní, což ubralo na síle a odrazilo se to i na výsledcích, ale na její pozici to nic nemění. Tahounem vždycky byla, je a i nadále bude,“ je přesvědčen Pála.

„Petra přijela ze soustředění v Turecku a začala se připravovat v Prostějově. Je to čtyři dny zpátky. Je třeba, aby dohnala kondici. Těžko teď po prvním tréninku v Ostravě hodnotit její hru. To se uvidí až v následujících dnech. Stejně není podstatné, jak je na tom teď, ale jakou bude mít formu o víkendu,“ ví dobře Pála.

Recept na úspěch má jasný. Fungovat jako dobře šlapající tým. „Není to tak, že Petra musí bezpodmínečně zvládnout oba zápasy. Ona stejně dobře ví, že to nemůže vyhrát sama. Body potřebujeme i od ostatních holek. Proti Italkám to bude ale strašně těžké, protože každý může porazit každého. Uvidíme,“ dodal Pála.

Životní zážitek si odnesl z úterního tréninku s Petrou Kvitovou patnáctiletý ostravský tenista David Poljak. „Bylo skvělé si zahrát s wimbledonskou vítězkou,“ usmíval se nový sparingpartner českých tenistek. „Petra hraje strašně rychle a tvrdě, ale po úvodním oťukávání se hrály vyrovnané výměny,“ těšilo Poljaka.

„O tom, že tady budu, jsem se dozvěděl ve čtvrtek. To jsem byl zrovna na kondičním soustředění v Ostravě. Nevěděl jsem, co čekat. Trošku tréma tam byla, což je ale pochopitelné, když si jdete na dvorec zahrát s takovou hráčkou. Postupně to ze mě spadlo,“ uzavřel Poljak, který nakonec Kvitovou v tréninkovém zápase porazil 6:4.