Trenér Rob Vann je pozitivní. „Věřím, že tak horké to nebude. Kluci jsou dobří, chtějí hrát a zvrátit průběh soutěže," říká rodilý Skot v rozhovoru pro Deník, jehož mužstvo vstoupí do první ligy v neděli v Přelouči.

Jak byste vůbec zhodnotil váš podzim?

Je to jednoduché. Když jsou kluci zdraví, jsme schopni vyhrávat, porážet kohokoliv v soutěži. Bohužel, v tom jsme měli smůlu…

Na mysli máte zřejmě až devět zraněných hráčů, že?

Ano. Naopak jsem rád, že ostatní kluci, kteří by jinak neměli šanci si zahrát, tu možnost dostali. To je fajn, že se náš kádr rozšířil a zodpovědnost není jen na stálých oporách. Je dobré vědět, že se mohu obrátit i na jiné kluky. Máme štěstí, že jsme nyní v zimě dostali prostor kvalitně potrénovat, myslím, že se připravujeme dobře a očekávám, že začneme zase vyhrávat.

Mohlo to tedy být i zkušenostmi, čím vás při absenci starších hráčů soupeři přehrávali?

Občas prohrát je dobrá věc. Když prohrajete, dozvíte se o sobě a lidech kolem sebe, potažmo o týmu jako celku, mnoho zajímavých věcí a informací, na které byste nepřišel, kdyby vše šlo podle představ a vyhrávalo se. Nicméně pravda je, že mou prací jako trenéra je připravit mužstvo tak, abychom vyhrávali.

Jenže nyní jste v tabulce předposlední a bijete se o udržení.

Toho se nebojím. Věřím tomu, že kluci jsou dobří, chtějí hrát a zvrátit dosavadní průběh soutěže. Holt ale něco chybí. Možná sebevědomí. Každopádně máme na to, abychom šli tabulkou nahoru. Připraveni na začátku jara určitě budeme.

Evidentně věříte, že vám pomůže zimní pauza a příprava?

V zimě mám více času, abych mohl s hráči pracovat. Přes léto jsou všichni na dovolené. Máme ideální podmínky, využíváme posilovnu, někteří hráči zvednou v dřepu místo osmdesáti až sto třicet kilo. To jsou důležité věci. V ragby neplatí jen dobrá fyzička, ale také je třeba síla. A ta nám na podzim místy chyběla.

Příprava tedy proběhla podle přestav?

Kluci chodí, jsou nadšení. Jsem rád, že se kousli a makají.

Také jste absolvovali turnaj ve snow rugby. S tím jste zřejmě ve svém Skotsku nesetkal, že?

Opravdu nesetkal, byť sníh tam máme. Dokonce jsem slyšel, že ho museli přivézt z Beskyd. Ale je to fajn, sranda. Zúčastnili se i bývalí hráči, kteří mají okolo padesáti let, a to je super.

Bylo to asi bráno především jako zpestření přípravy, nicméně fyzicky velmi náročné.

(směje se) Bylo vidět, že hráči těžko zrychlují, každý krok je náročný, ale byla to výborná akce. Potkal jsem se s řadou lidí, a i o tom je ragby. Je to zároveň propagace tohoto sportu. Navíc přijeli Slováci a Poláci, takže to má i mezinárodní nádech. Klidně ať je takových akcí více.

Pojďme zpět k Mariánským Horám. Jak jste se ztotožnil během první poloviny sezony s pozicí trenéra A-mužstva? Dosud jste vedl pouze mládežnické týmy.

To je víceméně stejné. V každém týmu musí být nějaká sranda, ale zároveň i disciplína. Hráče to musí bavit, ale nemůže to být jako na dovolené. To platí všude. Jsem rád, že u nás to funguje.

Vypadá to, že atmosféra v týmu je výborná.

Dá se to tak říct. Myslím, že hráči spolu vychází velmi dobře. V ragby to u nás je tak, že jim nelze nabídnout peníze. Můžete jim ale nabídnout zážitky, kamarády, emoce a třeba i sportovní úspěchy, na které budou v budoucnu rádi vzpomínat. Sám vím, jaké to je, také jsem hrál jako amatér. A proto vím, že kariéra je krátká, ale je skvělé, když to hráče i lidi okolo baví.

Jste na sedmém místě, ztrátu na čelo už máte velkou. Co bude tedy na jaře vaším cílem?

Teď už asi do bojů nahoře nepromluvíme. Proto chci hrát v první řadě atraktivní a sexy ragby. Chci dělat v jednotlivých zápasech co nejvíce bodů, potom to baví lidi, také hráče a zároveň máte větší šanci vyhrát. Útočit, útočit, útočit… Odkudkoliv. A jestli vyhrajeme, či prohrajeme? To je mi vcelku jedno. Chci vidět, že pokládáme mnoho pětek, výsledky pak přijdou. O tom jsem přesvědčený.

Zároveň v mužstvu nedošlo k žádným zásadním změnám…

V podstatě největšími změnami je to, že se postupně vrací ti zranění kluci. Myslím, že víc nepotřebujeme. Mám ale zajímavost. V týmu máme bývalého zápasníka MMA, který hraje první rok, tak jsem zvědavý, jak si povede dále.