Před necelými čtyřmi lety měl fotbalový klub FC Odra Petřkovice jedno žákovské mužstvo. „Vedení fotbalového klubu mi umožnilo pracovat na tom, aby se mládežnická základna rozšířila. Jako první jsme založili přípravku a oslovili děti v obci, postupně i v nejbližším okolí," říká šéftrenér mládeže FC Odra Petřkovice Roman Holiš.

Dnes klub navštěvují děti i z patnáct kilometrů vzdálené Staré Bělé. „Začátky byly těžké! Jednou nás přišlo na zápas deset, jindy třeba pět. Jediná jistota byla, že jsme vždy dostali deset gólů. Ale my to ustáli. Nejdůležitější určitě bylo, že úsměv a radost dětí ze hry nevymizela," vzpomíná Holiš.

Postupně se fotbalová základna rozšířila a vznikly dvě přípravky a věci se daly do pohybu. „Vytvořili jsme skvělý tým lidí, který se zdarma věnuje dětem, obětuje svůj volný čas, aby naše mládež mohla sportovat a neměla čas na hlouposti. Samozřejmě, že jsme udělali i chybné kroky. Přesto se nám však podařilo vybudovat malý zázrak. Dnes máme devět mládežnických kategorií (školička, čtyři přípravky, dvě žákovské kategorie a dvě dorostenecké kategorie). Celkem naše hřiště týdně navštěvuje 157 dětí," říká hrdě Holiš.

Petřkovice pořádají čtyři mládežnické turnaje

„Obrovská podpora nejen vedení klubu, ale i vedení obce, u které má naše mládež velkou podporu. Koho však řadím na první místo tohoto celku, jsou trenéři. Lidský faktor a charakter trenérů je nejdůležitější pro rozvoj dítěte, a to nejen po fotbalové stránce, ale i lidské. Jsme hrdí na to, že FC Odra Petřkovice má tak širokou základnu a že jsme cílevědomou činností dokázali překročit hranice naší obce," pokračuje Holiš.

„Vedlejší kluby se často ptají, jak je to možné, co mají změnit. A já odpovídám: ‚Co si dáme za úkol, to se taky snažíme dodržet.' Zní to jednoduše, ale je to tak. Nic jiného v tom nehledejte. Budu se opakovat, ale naše heslo je: „Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody, proč to nejde."

FC Odra Petřkovice pořádá čtyři mládežnické turnaje, z toho jeden je největší v Evropě pro danou kategorii – „O pohár starosty Petřkovic" (ročník 2004 a mladší).

Turnaj vysílá Česká televize, mediálními partnery je rádio Orion, Moravskoslezský deník a vše zastřešuje město Ostrava v čele s náměstkem primátora Lumírem Palyzou. „I tady je třeba se vrátit o pět let zpátky, kdy vše začalo. Tehdy vznikl projekt, který podpořila obec v čele se starostou Ivem Mikulicou. Proto taky turnaj nese název O pohár starosty Petřkovic. Prvního ročníku se zúčastnilo jen 13 týmů. Další rok 24, další 32, další 40 a tento rok 56 týmů. V praxi to znamená, že turnaje se zúčastní minimálně osm set dětí," zdůraznil Holiš.

Do Petřkovic na fotbalové hřiště přijedou takové kluby, jako jsou například Sparta Praha, GKS Katowice, Dukla Praha, Mladá Boleslav, Brno, Minsk, Moskva, Slovan Bratislava, Trenčín, Hradec Králové. Všechny další informace najdou fanoušci fotbalu na stránkách www.opoharstarosty.cz.

„O fotbal v Petřkovicích je velký zájem. Náš oddíl navštěvuje stále více dětí a máme z toho opravdu radost, ale zároveň nám to přidělává nemalé starosti. Na jedno hřiště se prostě všichni nevejdeme. Pro tak velkou hráčskou základnu by byla potřeba ještě jedna hrací plocha. Ovšem i v zimě je třeba trénovat a připravovat se na jarní sezonu. To jsou ale běžné problémy, které řeší každý fotbalový klub v regionu. Naším cílem je postupně ještě více zkvalitňovat tréninkový proces, vytvořit lepší podmínky a servis pro spokojenost nejen dětí, ale i rodičů, kteří nám své děti svěřují. Rádi bychom všechny děti, které mají zájem navštěvovat náš klub FC Odra Petřkovice, u nás přivítali. Čekáme a těšíme se na vás," dodal Holiš.

Základní body práce FC Odra Petřkovice

* Na prvním místě je hráč, věnujeme se mu třikrát až čtyřikrát týdně.

* Pořádáme i kulturní akce – již čtvrtý sportovní ples, který byl opět beznadějně vyprodán. Především je třeba zmínit, že celý výtěžek šel pro naši mládež (zaplacená tělocvična pro všechny kategorie).

* Nikomu nebráníme v jeho výkonnostnímu růstu. Chce tě Baník nebo Hlučín? Běž! Nikdy všaknezapomeň, odkud jsi přišel. Nelíbí se ti u nás? Dobře, můžeš to zkusit jinde.

* Být transparentní (když dotyčný sponzor jasně vidí, kde skončí jeho dar nebo finance, potom má jeho investice smysl a rád se k nám v příštím období zase vrátí).

* Výborní sponzoři, kteří nás neustále podporují, jako například p. Imrich, fa Dektrade, fa Fixum, sklenářství U Matěje, fa LeMon tea, autoservis Mainda a Čoček, řeznictví Janus, pekařství Velička, p. Gajdečka – Gatech, restaurace Satelit, U Jana, U Rudolfa, zahradnictví Korner, Dvořák – Lesy Sady Zahrady, fa Karpiak, fa Tops, fa Milan Vjačka, lešení Piecha, Cyklosport Petřkovice a další.

* Náš předseda Petr Tač, který nejenže dokáže sehnat spoustu peněz, ale i sám své nemalé finance do klubu investuje pro naše děti jen proto, aby se mohly honit za kulatým nesmyslem.

Starostovi Petřkovic dělají fotbalisté velkou radost, více ale myslí na novou tělocvičnu

Velkou radost z posledních úspěchů seniorského, ale i všech mládežnických výsledků fotbalového oddílu Odry Petřkovice má starosta Ivo Mikulica.

Jako bývalý házenkář má ke sportu blízko, a proto dobře ví, že v dnešní době je důležitá všestrannost. „Fotbal se u nás za posledních pět let rozjel doopravdy výborně a máme z toho samozřejmě radost. Petřkovická základna je po Baníku a Vítkovicích třetí největší ve městě, což je pro celé Petřkovice určitě velká pocta," říká Ivo Mikulica, který může nadšeně vyprávět o mládežnických turnajích, které se v Petřkovicích pravidelně konají. „Naší, prioritou samozřejmě je, aby petřkovické děti měly kde sportovat," podotýká Ivo Mikulica.

I proto ho v posledních měsících trápí to, že v Petřkovicích již brzy nebudou moci děti kde trávit hodiny tělocviku. „Je to věc, která je pro celou obec nyní velkou prioritou. Jediným místem, kde nyní mohou žáci základní školy cvičit a provozovat klasické halové sporty, je stará sokolovna. Ta bude mít už brzy devadesát let a my máme velké obavy, že hygiena i další příslušné úřady nám ji v nejbližších měsících uzavřou. V tu chvíli bude čtyři sta dětí bez místa, kde mohou sportovat," pokračoval Mikulica.

Sám jako starosta třítisícového městského obvodu spoléhá na pomoc statutárního města Ostravy. „Projekt na výstavbu nové tělocvičny je hotový a my měli s minulým vedením města financování předjednané a přislíbené. Ale po posledních volbách se situace změnila a z důvodu šetření se od výstavby respektivě financování tělocvičny v Petřkovicích ustoupilo," konstatoval Mikulica, který se se současným stavem v žádném případě nehodlá a nechce smířit.

„Budeme s prvním náměstkem primátora Lumírem Palyzou, který má resort sportu a školství v dikci, určitě ještě jednat. Věřím, že u něj najdeme podporu a tělocvična se v co možná nejkratším termínu začne stavět," říká Mikulica.

Celková částka na výstavbu tělocvičny, kde se počítá i s horolezeckou stěnou, by podle jeho slov neměla přesáhnout dvacet milionů korun.

„Záleželo by na tom, jak by se stavba nakonec vysoutěžila. Ale osobně si myslím, že by mohla být v řádech jednotek milionů korun i nižší," poznamenal Mikulica. Petřkovice jsou připraveny i na možnost, že by v první fázi dostaly jen část celkové částky, aby se mohlo, co nejdříve začít stavět. „To je ale věc, kterou samozřejmě musíme s vedením statutárního města předjednat. Tlačí nás ale čas a máme doopravdy velké obavy, aby Petřkovice nezůstaly bez tělocvičny," dodal Mikulica.

Starosta Petřkovic Ivo Mikulica.

Starosta Petřkovic Ivo Mikulica.