Tečkou za letošní sezonou bude pro stolní tenisty na vozíčku mistrovství ČR, které se od pátku do neděle koná opět v Ostravě.

„O tituly na domácím vrcholu bude bojovat osmadvacet hráčů v kategoriích muži para, muži kvadru a ženy bez rozdílu postižení," vysvětlil Jiří Pleva, místopředseda Sportovního klubu vozíčkářů Ostrava, který šampionát pořádá už podvacáté.

Ten letošní je v rámci projektu Ostrava – Evropské město sportu 2014 a záštitu nad ním převzala Věra Pálková, náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje.

Na programu třídenního šampionátu, který bude slavnostně zahájen v pátek v 9 hodin, jsou i tři soutěže open – jednotlivci, čtyřhra a dvoučlenná družstva.

I letošní jubilejní 20. ročník mistrovství ČR se uskuteční v bezbariérovém areálu TJ Ostrava ve Varenské ulici.

„Klání vozíčkářů o české tituly ve stolním tenise u nás probíhají už od roku 1994 a od roku 1999 hostíme i mezinárodní turnaj Czech Open – Para Table Tennis, kterého se vloni zúčastnilo 250 sportovců a jejich doprovodu ze třiceti zemí," vysvětlil ředitel TJ Ostrava Tomáš Staníček, proč se sportovní, stravovací i rekondiční podmínky v areálu neustále vylepšují tak, aby vyhovovaly handicapovaným.

„V roce 2012 bylo za podpory Nadace ČEZ modernizováno relaxační centrum, vloni díky Skupině ČEZ byly vybudovány pro invalidy nové toalety," uvedl Staníček.

„Při zahájení letošního mistrovství republiky bude ostravským vozíčkářům předána do užívání posilovna pro pravidelné rekondiční tréninky, na jejímž financování se podílela společnost Plzeňský Prazdroj programem Prazdroj lidem a na prvotní vybavení přispěla opět Skupina ČEZ," říká ředitel TJ Ostrava a věří, že novou posilovnu ocení všichni účastníci šampionátu i ostravský klub, který našel v areálu své celoroční zázemí. (dop)