Tradiční kladivářský předprogram, který je letos i kvůli snaze překonat letitý výkon Luise Delíse (68,06), doplněn diskařským zápolením, jež se vrací do programu Zlaté tretry po sedmnácti letech, se vskutku mimořádným obsazením.

Kromě olympijského vítěze z Londýna 2012 a dvojnásobného mistra světa z let 2009 a 2011 Roberta Hartinga se v Ost-ravě představí i polský obr Piotr Malachowski, který před pár dny vynikajícím výkonem 71,84 m přerušil tři roky trvající neporazitelnost rodáka z Cottbusu.

„Je to ale docela fajn. Tohle totiž byla jen statistická série, která mě trošku svazovala. Teď je po ní, a tak můžu jít do dalších závodů s čistou hlavou," uvedl Robert Harting skromným hlasem. „Navíc první dojmy z Ostravy jsou dobré, takže se na závody hodně těším a doufám, že přání organizátorů vyslyšíme a zdejší rekord mítinku překonáme," pokračoval.


PRO ZVĚTŠENÍ OBRÁZKU NA NĚJ KLIKNĚTE

Harting si myslí, že v Ostravě o vítězi nemusí nutně rozhodnout pouze aktuální forma. „Podle všeho bude dost velká zima, takže bude možná rozhodovat více než kdy jindy psychika. Karty jsou ale rozdány jasně, Malachowski vede tabulky, takže je největším favoritem, a já se mu budu snažit jeho roli ztížit," doplnil Harting.

Dvojici suverénů letošních světových tabulek doplňují i další medailisté z loňské olympiády stříbrný Ehsan Hadadi z Íránu a bronzový Estonec Gerd Kanter. Na Malachowského v neskutečně kvalitním finálovém soupeření zbylo po výkonu 67,19 metru (106 centimetrů od vítěze) až páté místo.

Velké věci by se znovu měly dít také v kladivu žen, v němž dojde k souboji snad úplně toho nejlepšího, co momentálně tahle disciplína nabízí. „A proto doufám, že se letos znovu v ženském kladivu bude házet více než daleko. Jen nám k tomu musí trochu přát i počasí," modlí se za příznivé podmínky manažer Zlaté tretry Alfonz Juck.

Vrhačský předprogram startuje dnes na rozcvičovacím hřišti v 15 hodin a diváci mají na všechny tři soutěže vstup zdarma.

Proč zrovna Skolimowska Trophy?Hod kladivem žen na Zlaté tretře Ostrava je už tradičně věnován před čtyřmi lety náhle zesnulé polské olympijské vítězce ze Sydney 2000 Kamile Skolimowské, která zemřela ve věku 26 let během soustředění v Portugalsku. Tehdy se jí udělalo špatně na jednom z tréninků a i přesto, že se jí na chvíli ulevilo, cestou do nemocnice v sanitce upadla do bezvědomí a z něj se už neprobrala. Příčinou smrti bylo zřejmě ucpání plicní tepny.