Loňský vítěz juniorky na Australian Open, který je považován za jeden z největších talentů v zemi, má za sebou přes své mládí účast v Davis Cupu. Loni v březnu ho povolal nehrající kapitán Jaroslav Navrátil k utkání s Kazachstánem. Veselý se sice na kurt si nedostal, ale jako nejmladší Čech zažil atmosféru nejprestižnější mužské týmové soutěže světa. Češi nakonec prohráli 2:3 a museli do baráže.

Teď se Veselý do Ostravy vrací. Od pořadatelů dostal divokou kartu. „Neváhali jsme mu dát šanci. Letošní sezona by pro něj mohla být klíčová. Stále totiž bojuje s přechodem z juniorky k mužům, který je strašně náročný a ne každý se ho zvládne. Pomoci by mu k tomu měl nový trenér Jirka Novák," řekl ředitel turnaje Václáv Roubíček. Další divokou kartu dostal sedmnáctiletý Adam Pavlásek, přítel třetí hráčky světa Petry Kvitové. Pořadatelé by navíc do pátku rádi dotáhli námluvy s jedním velice kvalitním hráčem ze zahraničí. „Snad to vyjde," prohlásil Roubíček.

Nasazenou jedničkou turnaje je osmadvacetiletý olomoucký rodák Jan Hájek (137. na žebříčku ATP), obhájce triumfu z roku 2009. Dvojkou Rus Tejmuraz Gabašvili (153.), trojkou pak mladý Francouz Guillaume Rufin (157.). „Ten by mohl být taková hvězdička. Stejně jako v minulosti třeba Tipsarevič nebo Dodig, kteří u nás v minulosti hráli jako neznámí borci, a poté se prosadili. Jednadvacetiletý Rufin dokázal nedávno porazit španělského reprezentanta Feliciana Lópeze nebo našeho Lukáše Rosola. Myslím, že má před sebou velkou budnoucost," dodal Roubíček.

Devátý ročník tradičního mezinárodního turnaje, který je dotovaný částkou padesát tisíc dolarů (950 tisíc korun), začíná v sobotu 28. dubna kvalifikačními duely. Hlavní soutěž startuje v pondělí 30. dubna. Finále je na programu v neděli 6. května od 14 hodin. Celotýdenní vstupenka stojí 150 korun, denní pak 40 korun.