Světový rekordman Armand Duplantis a dvojnásobný světový šampion Sam Kendricks se mohou postarat o tyčkařské galapředstavení na Zlaté tretře. Pro oba to bude ostrý start do olympijské sezony. Zatím každý z nich absolvoval jen jeden testovací závod ve Spojených státech amerických. Líbí se jim, že mužská tyč patří k nejsledovanějším disciplínám současnosti.

Je to především zásluhou amerického rodáka ve švédských barvách Duplantise, který loni v hale posunul světový rekord až na 618 centimetrů. Venku pak překonal 615 cm a sebral Sergeji Bubkovi nejlepší výkon pod širým nebem. V jednadvaceti letech je přitom stále na počátku tyčkařské kariéry. Laťku si ale nasadil hodně vysoko.

Tisková konference před mítinkem Zlatá tretra, 18. května 2021 v Ostravě. Tyčkař Sam Kendricks z USA.
Zlatá tretra 2021 opět láká na atletické hvězdy. Do hlediště může 1500 diváků

"Vidím, že teď pro mě bude rok od roku těžší. Bývalo jednodušší si dělat osobní rekordy. Čím výš skáču, tím je to s osobním a teď vlastně i světovými rekordy těžší a těžší," řekl na tiskové konferenci Duplantis. Více než na rekordy teď myslí na trofeje. "Ještě jsem nevyhrál světovou soutěž," poznamenal mistr Evropy z Berlína 2018.

To Kendricks má ve sbírce světová zlata z Londýna 2017 a Dauhá 2019, ale k Duplantisovým rekordům může jen vzhlížet. "Ale jsem rád, že jsem tady s Mondem, protože ze mě dostane to nejlepší," řekl. V pondělí při večeři probírali, jaké atributy má mít správný atletický mítink. "Má tradici, hezkou trofej, vstřícné dobrovolníky," popisoval Kendricks. Zlatá tretra podle něj všechno tohle má. "Miluji závodit na takových mítincích," pochvaloval si.

Švédský tyčkař Armand Duplantis.
Na Zlaté tretře bude skákat tyčkařský rekordman Duplantis

Kendricks je předloňským výkonem 593 centimetrů rekordmanem mítinku. Duplantis se těší na premiéru na Zlaté tretře. "Ten domácí mítink byl spíš tréninkový, tohle je ostrý start. Je to nervózní a vzrušující, protože nevíme, co čekat. Uvidíme zítra, jestli jsem na dobré cestě směrem k olympiádě," poznamenal.

Zdroj: Youtube

Tyčkaři sice měli i při loňské venkovní sezoně poznamenané koronavirem poměrně dost závodů, ale Duplantisovi chyběli na tribunách diváci. "Občas jsem si přišel jak na tréninku. Čím víc lidí vás sleduje, tím lepší se stáváte. Tím výš pro ně chci skočit. Mám rád tenhle tlak, světla reflektorů," svěřil se. Také Kendricks má popularitu rád. "Na tyč je teď víc upřena pozornost. Publikum čeká spektákl a vy mu ho chcete dát," řekl.