Tak špatně nehráli ani na začátku sezony. I když Benátky nad Jizerou v základní části extraligy třikrát hladce porazili, v prvním zápase čtvrtfinále play off se ostravští volejbalisté k výhře protrápili – ve čtvrtém setu nevyužili pět mečbolů a stejný počet pokusů potřebovali k zakončení i v tie-breaku.

Navíc na domácí palubovce, kde série na tři vítězství pokračuje druhým zápasem ve čtvrtek od 17 hodin.

Nic jim nevycházelo. Ani servis, kterým v minulých soubojích svého soupeře drtili. Ve středu se úřadující vicemistr neměl od čeho odrazit, jeho hře chyběla šťáva. Emoce do týmu přinesl až ve druhém setu střídající nahrávač Petr Štika. „Jsem rád, že do hry vnesl trochu života, jeho entuziasmus hodně pomohl,“ pochválil domácí trenér Zdeněk Šmejkal 50letého volejbalistu, s nimž kdysi hrával v jednom týmu.

„Čekal jsem nervózní utkání. Věděl jsem, že Benátky nepřijedou jako obětní beránek, který by v play off chtěl něco odevzdávat. Náš výkon ale byl nevyrovnaný se spoustou nevynucených chyb, hlavně na servisu. Nejvíc jsme se ale trápili v dohrávání bodových balonů,“ zlobil se Šmejkal na své hráče.

„Do zápasu jsme vstoupili dost vlažně, s příchodem Petra Štiky se hra oživila a zvedla,“ souhlasil smečař a kapitán Ostravy Aleš Správka. „Benátky ukázaly, že zbraně určitě nesloží. Musíme si to srovnat v hlavách a hrát disciplinovaně, dnes jsme předvedli spoustu nevynucených chyb,“ dodal Správka.

„Šesté místo v základní části extraligy je pro naše družstvo dobrý výsledek. Play off už je třešnička na dortu a dnešním zápasem jsme do něj slušně vstoupili,“ těší se trenér Benátek Josef Smolka na další souboje s třetím celkem po dlouhodobé části soutěže. „Každý zápas si chceme užívat a Ostravě to ztížit,“ potvrdil jeho slova blokař a kapitán hostů Pavel Starý a připomenul, že Benátky čtvrtfinále zahájily s mladou sestavou. „Ocenil bych bojovnost a odvahu, která se nám vyplácela až do koncovky druhého setu. Pak přišly chyby a Ostrava se dostala do pohody,“ dodal kapitán hostů, kteří dokázali využít slabší chvilky vicemistra ještě v závěru čtvrtého dějství a zápas prodloužili do tie-breaku. Ten už byl ale záležitostí Ostravy.

VK Ostrava – Benátky nad Jizerou 3:2 (-22, 21, 17, –28, 13)

Rozhodčí: Pavelek a Pecháček, čas: 121 min. Stav série: 1:0

Ostrava: Michalovič, Správka, Kubala, Haník, Fořt, Široký, libero Václavík – Sobotka, Mauler, Štika. Trenér Zdeněk Šmejkal

Benátky: Němeček, Starý, M. Nesvačil, F. Nesvačil, Kohlmann, Jambor, libero Minařík – Anděl, Diettrich, Sobek, Dlouhý, Svoboda. Trenér Josef Smolka