Trenér Martin Smeták považoval tento duel za mimořádně důležitý, pro klubový web jej označil za "zápas sezony", což možná na ostravské hráče dolehlo, že už na konci deváté minuty prohrávali po brankách Šimka 0:2. „Kluky jsem na začátek upozorňoval, přesto jsme dostali dva rychlé góly. A pak přišla obrovská chyba rozhodčích," řekl Martin Smeták.

Narážel na moment, kdy na konci první části sudí pískli Filipu Heczkovi hraní vysokou holí v malém brankovišti, za což byl vyloučen a následovalo trestné střílení, které proměnil Jakub Šárka. „Myslím, že to velmi ovlivnilo zápas, protože pískli trestné střílení, které dle pravidel nebylo. Ale to se nám stává každý zápas, rozhodčí prostě některé duely nezvládají," pronesl otevřeně Smeták.

FBC se posléze vydalo na velkou stíhací jízdu, dostalo se dokonce na rozdíl jedné branky, ale na body nedosáhlo. „Po třetím gólu jsme už jen dotahovali, přičemž mančaft není tak zkušený, abychom Bohemku, která hraje spolu dlouho, přehrávali. Máme tam šestnácti sedmnáctileté kluky, a je to vidět. Bohužel je to o zodpovědnosti, asi tam byla i nervozita. Každopádně jsme udělali chyby a dopadlo to takhle," pokrčil rameny Smeták.

FBC nyní čeká náročný los. V nejbližších dvou duelech hostí mistrovský Chodov a favorizovanou Mladou Boleslav, následně jede na půdu deváté Sparty. „Tohle byl pro nás důležitý zápas, ale nezvládli jsme ho. Teď musíme body nahnat jinde, i když to nebude jednoduché. Máme před sebou dva těžké soupeře a je možné, že se to zespodu na nás postupně všechno dotáhne a naštosuje. Podle mě se budeme strachovat až do konce, roli tak bude hrát každý bod," předpovídá Martin Smeták.

Na play-off by podle zkušeného kouče mělo stačit 27 bodů. „Pro nás to znamená ještě dvakrát vyhrát," zakončil Smeták.

FBC ČPP Bystroň Group Ostrava - FbŠ Bohemians 6:10 (0:3, 4:3, 2:4)Branky:  25. Kuczera, 31. Malajka (Heczko), 31. Eichner (Hrabal), 38. Klimscha (Kuczera), 45. Malajka (Hrabal), 56. Sládek (Klimscha) – 2. Šimek, 9. Šimek (Bagin), 19. Šárka, 26. Šimek (Krbec), 34. Čihák, 40. Mandík (Cabejšek), 43. Šimek (Kindl), 45. Bagin (Šimek), 59. Krbec (Šimek), 60. Kisugite. Rozhodčí: Libor Gavlas - Lukáš Mikula. Vyloučení: 2:4. Využití: 1:1. Diváci: 205.
FBC Ostrava: Klobučník – Kuczera, Lipový, Jiří Šebesta, Eichner, Klečka, Zbořil – Kubíček, Chvastek, Heczko – Malajka, Hromádka, Trulík – Klimscha, Hrabal, Šimíček – Smeták, Sládek. Trenér: Smeták.
Bohemians: Ponomarev – Zezulka, Krebner, Cabejšek, Čihák, Kisugite, Krbec – Šimek, Šimek, Bagin – Miščík, Mandík, Kieler – Kindl, Růžek, Šárka. Trenér: Jedlička.

Kapitán Heczko: Začátek jsme zaspali, asi jsme byli ještě doma

Byl u momentu, který utkání lámal. Obránce Filip Heczko chvíli před koncem první třetiny dobíhal před vlastní svatyní brejk Bohemky vedený Martinem Kisugitem, ze vzduchu v malém brankovišti přebíral míček, když mu najednou sudí pískl hraní vysokou holí, vyloučil na dvě minuty a nařídil trestné střílení.

„Gólman chytil šanci, balonek asi padal do brány, i když těžko říct, to jsem já ani sudí neviděl. Každopádně si myslím, že to vysoká nebyla," řekl po utkání Filip Heczko Deníku.

Co tedy říkáte verdiktu, kterým bylo trestné střílení a následně klíčový gól na 3:0?

Podle mého to hra vysokou holí nebyla, rozhodčí to ale viděl jinak. Sám si přitom nebyl jistý, říkal, že se na to ještě podívá. Ale v ten moment byl o trestném střílení přesvědčený. Kvůli toho, abych neudělal prohřešek proti pravidlům, jsem schválně šel do pokleku, ale nevím… Bylo to v rychlosti, takže těžká situace pro rozhodčí, ale když si není jistý, tak by to neměl pískat. To si myslím já.

Podle trenéra Martina Smetáka šlo o obrovskou chybu, která zápas velmi ovlivnila. Jak to vnímáte vy?

Byl to gól na 3:0 a to se už potom těžko dohání. Kdybych tam přiběhl a opravdu měl hokejku nad břevnem, tak to uznám, ale v této situaci to pískat nemusel, zvlášť když si nebyl jistý, čemuž věřím. Je to škoda, protože tohle pro nás byly důležité body, abychom se dostali do play-off.

Utkání jste však určitě neprohráli jen díky tomuto trestnému střílení. Je to tak?

Zápas se nám nepovedl, zejména jeho začátek. Tam jsme trochu zaspali, asi jsme byli hlavami ještě doma. Postupně jsme se dostali do tempa, je jen škoda, že jsme nedali pár šancí, jejich proměnění nám potom na konci chybělo. Pro diváka to byl zajímavý zápas, hrálo se nahoru dolů, naopak trenérům se líbil asi méně. Bylo tam i několik vyloučení, která nebyla správná, zároveň si ale nemyslím, že by to zápas ovlivnilo. Porážka nás mrzí, nicméně se s teď už nedá nic dělat. Musíme to hodit za hlavu a připravit se na další zápas, který bude zase důležitý.

Máte ale poměrně těžký los. Věříte, že zejména doma můžete bodovat?

Jsem zastánce toho, že se s každým soupeřem dá hrát. Pokud mančaft pracuje na sto padesát procent, tak porazit můžete i Falun. To samozřejmě myslím s nadsázkou. Jde o těžké soupeře, ale urvat nějaký bod klidně můžeme. Týmu určitě věřím.

Nicméně vaše pozice je zatím poměrně bezpečná. Na devátou Spartu máte náskok sedmi bodů…

Na to bych se zatím nechtěl ohlížet, jdeme zápas od zápasu a na konci základní části se uvidí, jaký bude náš výsledek. Na tabulku se snažíme nedívat, to říkám i klukům v šatně. Nemůžeme přemýšlet nad tím, co bude, když skončíme čtvrtí, nebo když se umístíme devátí.

Tabulka:
1. Mladá Boleslav 16 14 1 1 0 114:52 45
2. Tatran Střešovice 16 11 0 1 4 112:94 34
3. Chodov 15 10 1 1 3 121:80 33
4. 1. SC Vítkovice 15 8 0 1 6 98:85 25
5. Bulldogs Brno 15 6 2 0 7 83:82 22
6. FbŠ Bohemians 15 5 1 4 5 105:108 21
7. FBC Ostrava 16 7 0 0 9 90:108 21
8. Otrokovice 15 6 1 0 8 68:76 20
9. Sparta Praha 14 4 1 0 9 79:88 14
10. Pardubice 15 3 1 2 9 72:100 13
11. Kladno 15 3 2 0 10 81:110 13
12. FBC Liberec 15 3 1 1 10 77:117 12