Kouč Ostravanek Ján Beňadik před odletem do Ruska potvrdil, že jasným favoritem bude domácí celek. „Ale v ženské házené je šance vždycky," říká s úsměvem slovenský kouč.

Stojí před vámi možná nejdůležitější zápas v trenérské kariéře. Vnímáte to stejně?

Takhle nad tím nechci přemýšlet, nebylo by to dobré. Beru ten zápas samozřejmě jinak, ale výše než třeba finálové souboje s Veselím bych ho nerad stavěl. V týmu je samozřejmě po domácí remíze hodně dobrá atmosféra, splnili jsme ten první cíl, že máme v odvetě o co hrát. Do Ruska se v každém případě těšíme a budeme si chtít ten zápas užít.

Nemáte obavy, že tým může podlehnout atmosféře a důležitosti utkání?

V týmu máme holky, které postoupily na evropský šampionát, hrály na světové univerziádě v Brazílii. Není to tak, že by hráčky letěly poprvé hrát házenou do zahraničí. Čeká nás hodně těžký zápas, ale šance je vždycky.

Remíza z prvního utkání měla mezi fanoušky i odborníky pozitivní ohlas. Už vám došlo, jakého výsledku jste dosáhli?

Stále jsme ale v poločase souboje. Na hodnocení souboje je stále čas. Mě spíše těší, že jsme se dokázali na první utkání dobře připravit. Že se nám vyplatilo, když jsme se v létě jeli do Hodonína na Astrachaň podívat. Holky hned pochopily, jak silný soupeř nás čeká.

Bylo třeba už v létě během přípravy znát, že vás čeká pohárový zápas?

Holky se o tom pochopitelně bavily, ale nic zásadního se během přípravy nedělo. Až po reprezentační pauze týden před utkáním jsem na týmu viděl, že bere pohárový zápas hodně prestižně. Tak to ale má být.

U týmu působíte druhou sezonu. Byl jste na tým po prvním utkání hrdý?

Spíše mě těšilo, jak konfrontace s ruským klubem dopadla. Ono je pro každého trenéra skvělé, když mu kádr zůstane pohromadě a může právě v takových zápasech vidět, jak se opory s tíhou a odpovědností vypořádají. Výsledek byl pro nás skvělý, ale i já viděl u některých holek rezervy. Ne všechny podaly výkon na hranici svých možností. A to je pro kouče velká výzva pro další práci.

S čím do odvety půjdete?

Je nám jasné, že k dobrému výsledku musíme podat výkon za hranicí svých možností. Je jasné, že domácí budou favoritkami. Čím déle ale budeme ve hře, tím naše šance mohou stoupat. Hlavní bude, abychom se soupeře nezalekli a nepustili se s domácím týmem do nějaké hurá házené.