Úřadující české vicemistryně přivítalo v čtyřmilionovém tureckém městě u Egejského moře slunečné počasí, kdy se přes den vyšplhala teplota až k šestnácti stupňům Celsia. „Jsem rád, že jsme odletěli v kompletním složení, tedy i s Alicou Kostelnou, která v Ostravě nemohla hrát kvůli nemoci," uvedl kouč Poruby Jan Beňadik, jehož celek z Ostravy vyrazil už ve čtvrtek odpoledne.

„Přespali jsme v Praze a ráno letěli přes Istanbul do Izmiru. Večer bychom si chtěli ještě v hale lehce zatrénovat. Jde spíše o to, aby se holky seznámily s halou, kde se bude hrát," plánoval bezprostředně po odpoledním příletu Jan Beňadik, jehož tým je ubytován v samotném centru města ve čtyřhvězdičkovém hotelu Hilton.

Už vzhledem k výsledku z úvodního utkání je zřejmé, že Poruba si bude chtít za každou cenu vybojovat postup mezi osm nejlepších týmů v Challenge Cupu. „Bezprostředně po losu jsem jasně řekl, že naším cílem je postup. Na tom se nic nemění," uvedl manažer týmu Libor Adámek.

Kapitánka Leona Šviráková potvrdila, že v týmu panuje bojová a pozitivní nálada. „Jdeme si za svým snem, přes Izmir chceme za každou cenu postoupit. Jsme sice v poločase, ale rozehrané to máme velice slušně. První utkání nám ukázalo, že na Izmir máme. Během týdne jsme se při trénincích připravovaly hlavně na rychlé protiútoky, které má soupeř zvládnuté výborně. Je jasné, že bude taky důležité, jak se vypořádáme s atmosférou v hale, která se dá v Turecku očekávat hodně bouřlivá," přemýšlela Šviráková, která se ale na osmifinále moc těší. „Pohárové duely mají své kouzlo, bude to pro nás zase výjimečný zážitek."

Jedinou hráčkou Poruby, která už v Izmiru v minulosti hrála, je brankářka Markéta Doláková. „Bylo to ještě v dresu Jindřichova Hradce, kdy jsme tady taky v Challenge Cupu prohrály o tři branky. Sama jsem zvědavá hlavně na atmosféru, protože před těmi šesti lety to nebylo vůbec vyhrocené. Uvidíme, jak to bude vypadat nyní," usmála se Markéta Doláková, která ale v každém případě očekává hodně náročný a vyrovnaný zápas.

„Je jasné, že Turkyně do toho půjdou po hlavě, musejí smazat šestibrankové manko. Naši výhodou určitě je i to, že jsme v posledních třech letech nasbíraly v evropských pohárech zkušenosti a zhruba víme, co nás čeká. Musíme hrát podobně jako doma, kdy jsme se prosazovaly po rychlých kontrech i z postupného útoku," připomněla Doláková.

Utkání začíná dnes v 16 hodin a řídí jej dvojice rozhodčích Kaludjerovič - Vujačič z Černé Hory.