Na čtyřiapadesátém pokračování nejslavnějšího českého mítinku, který se uskuteční 26. května, poběží kilometrový závod, mezi jeho soupeři tak bude i český úřadující halový mistr Evropy Jakub Holuša.

„Na souboj s Kipropem se moc těším a věřím, že mi pomůže k tomu, abych mohl atakovat český rekord," vzkázal opavský rodák ze soustředění v Maroku.

„Závod na tisíc metrů může být jedním z vrcholů letošní Tretry. Doufáme v rychlý čas, ale o nějakém útoku na rekordy raději veřejně mluvit nechceme," prohlásil po oznámení další velké hvězdy mítinku jeho sportovní manažer Alfonz Juck s tím, že právě ostravský kilometrový závod přesně zapadá do Kipropovy koncepce přípravy na letošní světový šampionát v Pekingu, kde by chtěl usilovat o třetí zlato za sebou na patnáctistovce.

„Sám jsem už dlouho uvažoval, kdy a kde zkusím tisícovku. Ostrava letos tenhle závod vypsala a já se rozhodl tuhle nabídku využít. Navíc se vracím do míst, kde jsem už jednou běžel, v roce 2009 pamatuju si, že jsem skončil na osmistovce třetí. Tenkrát to byl můj druhý nejrychlejší čas na téhle trati," rozpovídal se pětadvacetiletý Asbel Kiprop.

„Letos se u vás chci pokusit o něco výjimečného. Třeba i jen kvůli tomu, že vím a vlastně i stále slýchám, že máte skvělé publikum. Je mi jasné, že lidé budou i kvůli Jakubovi, který nedávno vyhrál halové mistrovství Evropy, na tenhle závod zvědaví a myslím si, že nejen je bude čekat velmi zajímavý běh," doplnil muž, který umí osmistovku za 1:43,15 minuty a který nejrychlejší patnáctistovku běžel v čase 3:27,72 minuty.