Sebevědomě a s velkou chutí po odplatě vkráčely české tenistky na první tiskovou konferenci v Ostravě, kde je čeká o víkendu bitva s Italkami o postup do finále Fed Cupu. „Máme jim co vracet,“ hlásily odhodlaně a nažhaveně české reprezentantky společně s nehrajícím kapitánem Petrem Pálou.

Úřadující české šampionky v nejprestižnější ženské týmové soutěži na světě padly před dvěma lety v semifinále 0:5, když navíc na římské antuce neuhrály jediný set. „Byl to docela vylágoš, který se snad nebude opakovat,“ věří Petra Kvitová. „Už jen proto, že teď je to úplně jiná situace,“ doplnila třetí hráčka světa.

Jednička týmu ví, o čem mluví. Pro Italky to bude tentokrát úplně jiné kafe. Hrát se bude na tvrdém povrchu v ostravské ČEZ Aréně. „Měla by to být naše výhoda. Povrch je dobrý, je to hodně rychlé, což bude jistě mnohem více vyhovovat nám. Navíc hrajeme doma,“ řekla deblová specialistka Andrea Hlaváčková.

Pětadvacetiletá plzeňská rodačka, vítězka deseti turnajů ve čtyřhře na okruhu WTA, je jedinou novou tváří v Pálově výběru. Loňská vítězka French Open a semifinalistka letošního Australian Open nahradila Květu Peschkeovou, která ohlásila po listopadovém triumfu v Moskvě konec reprezentační kariéry.

Souboj slibuje parádní podívanou. Italky, které vyhrály Fed Cup naposledy v letech 2009 a 2010, se totiž představí s tradičně nabitou sestavou. Nejvýše v žebříčku je momentálně Francesca Schiavoneová (12.), kterou doplňují Roberta Vinciová (18.), Flavia Pennettaová (24.) a Sara Erraniová (33.).

„Všechno jsou to výborné hráčky jak ve dvouhře, tak čtyřhře. Samotný žebříček hovoří jasně,“ prohlásil Pála. Třeba Schiavoneová, která před dvěma lety vypálila v Paříži všem favoritkám rybník a poskočila dokonce na čtvrté místo na světě, se hledá. Naopak Erraniová září a nepřestává udivovat.

Rodačka z Bologně vyhrála turnaj v Acapulku a o víkendu také v Barceloně, kde navíc s parťačkou Vinciovou ovládla čtyřhru.

„To ale bylo na antuce,“ upozornil Pála. „Nic to ale nemění na tom, že mají strašně silný tým. Snad si to teď vybraly a o víkendu slavit nebudou,“ doufá Pála.

Nehrající kapitán však sleduje hlavně svá esa. „Hlavní bude, aby si holky zvykly na tvrdý povrch, protože teď hrály venku na antuce. Adaptace bude důležitá, je to totiž trochu jiný tenis,“ podotkl Pála a dodal: „Hlavně aby byly holky v pohodě, zůstaly zdravé a o víkendu se projevila jejich forma.“

Češky se mohou těšit v sobotu a neděli na mohutnou podporu z tribun. Ještě větší než tu, kterou jim pravidelně připravují fanoušci v Brně. Kapacita ostravské ČEZ Arény, která činí 6500 míst, je téměř naplněna. „Zbývá jen nějakých pět set vstupenek do bočních sektorů,“ sdělil Karel Tejkal, člen fedcupového týmu.