Brněnská rodačka oslavila v sobotu třicáté narozeniny, a to už jako čerstvá šampionka ze čtyřhry na Australian Open. Na prvenství dosáhla se svou americkou parťačkou Mattekovou-Sandsovou. „V Austrálii to bylo úžasné a snad to bude úžasné i tady v Ostravě," řekla Šafářová, čtyřnásobná vítězka Fed Cupu.

Po více než roce jste zpět ve fedcupovém týmu. Naposledy jste byla jeho součástí v listopadu 2015 během finále proti Ruskám. Jak si návrat užíváte?

Moc. Je to skvělé. Vždycky se na zápasy Fed Cupu těším. A navíc hrajeme v Ostravě, kde jsme ještě neprohráli, že?

Je to tak…

No tak snad tomu tak bude i po víkendu. Austrálie byla úžasná, a tak doufám, že to tak úžasné bude dál. Jsem ráda, že jsem po roce zpátky v týmu. Navíc hrajeme po delší době doma, kde je publikum vždycky nejlepší, ta podpora je úžasná. A je vyprodáno.

O semifinále budete bojovat proti Španělkám. Co řeknete o jejich týmu?

Je silný. Bude to nepříjemný soupeř i tím, že součástí týmu je nebezpečná Garbiñe Muguruzaová, která patří do světové desítky. Pokud jde o mě, tak přidám tolik, kolik bude potřeba. Odevzdám maximum. Musíte si ještě počkat, jak to kapitán poskládá. Ale doufám, že vyhrajeme.

Nebude vám vadit pokud nastoupíte jen do čtyřhry? Zdá se, že jedničkou bude Karolína Plíšková, dvojkou pak Barbora Strýcová…

Nebude. Ono moje nemoc byla dlouhá, bude trvat, než se dostanu zpátky, navíc holky hrají výborně. Důležité je, aby hrály dvě nejlepší, získaly jsme tři body a postoupily. To je hlavní.

O volbě případné parťačky do čtyřhry máte jasno?

Nemám, to je na kapitánovi. Složení čtyřhry bude dané samozřejmě tím, jaký bude stav utkání. A taky jak na tom budou holky se silami. Půjde o rozhodnutí na poslední chvíli.

Jaký ohlas je vlastně mezi ostatními hráčkami na vaše fedcupové úspěchy? Letos usilujete o šestý triumf za posledních sedm let. To je unikátní…

Když slyší, že hrají proti nám, tak pokaždé říkají: ježiši, hrajeme proti Česku, ty holky jsou neporazitelné… Krásně se to poslouchá. Vždy si uvědomím, co se nám za poslední léta podařilo. Snad budeme dál úspěšné.

Nejste po náročném začátku sezony unavená? Hned po Australian Open jste ještě cestovala do Asie na turnaj v Tchaj-peji, kde jste došla až do semifinále. Se čtyřhrami jste letos odehrála už 16 zápasů…

Je pravda, že toho bylo na start roku hodně, ale cítím se dobře. Jsem zdravá, což je nejdůležitější. Převládá u mě spíše euforie než únava.

Cítíte, že se ve dvouhře dostáváte do formy? Kvůli loňským zdravotním problémům jste se propadla z první desítky až do poloviny světové stovky…

Cítím, že jdu zase nahoru. Los na Australian Open jsem měla těžký, hned ve druhém kole jsem šla proti Sereně Williamsové, ale hraju zase dobrý tenis. Chce to čas, trpělivost, abych se vyškrábala zpátky nahoru.