Finále šachové extraligy družstev, tři tradiční otevřené turnaje, atraktivní bleskový turnaj, souboje v Holanďanech či měření sil dětí a mládeže v rapidu. To je menu letošního 20. ročníku mezinárodního šachového festivalu Ostravský koník, který otevírá v ostravském Domě kultury už v pátek odpoledne oponu.

A hned od počátku to bude pro šachové „štamgasty" skutečně velkolepá podívaná. „Od pátku do neděle jsou na programu finálová kola extraligové soutěže družstev za účasti stovky nejlepších šachistů působících v České republice, mezi kterými je zhruba šest desítek velmistrů," říká ředitel šachového festivalu Marek Jelínek s tím, že k šachovnicím usedne kromě jiných i současná česká jednička David Navara (Mahrla Praha), jeho velcí pronásledovatelé Viktor Láznička či Zbyněk Hráček a také Lotyš Alexej Širov (všichni 1. Novoborský ŠK).

Od soboty 27. dubna do neděle 5. května pak bude šachový festival Ostravský koník 2013 pokračovat tradičními turnaji FIDE Open A, FIDE Open B a FIDE Open veteránů.

„V nich by se mělo objevit zhruba 250 účastníků, kteří budou bojovat o zajímavý cenový fond – v elitní kategorii si vítěz odnese 25 tisíc korun, nejlepší šachista béčkového turnaje obdrží 10 tisíc a pro nejúspěšnějšího veterána máme nachystány tři tisícovky korun," doplňuje Marek Jelínek.

PROGRAM

Program 9. kola – pátek 26. dubna (od 15 hodin):
Labortech Ostrava – ŠK Slavoj Poruba, TJ Tatran Litovel – A64 VALOZ Grygov, AD Mahrla Praha – TJ Bohemians Praha, ŠK Zikuda Turnov – 1. Novoborský ŠK, Rapid Pardubice – Výstaviště Lysá nad Labem, BŠŠ Frýdek-Místek – TŽ Třinec.

Program 10. kola – sobota 27. dubna (od 10 hodin):
Ostrava – Frýdek-Místek, Poruba – Třinec, Litovel – Pardubice, Grygov – Lysá nad Labem, Mahrla Praha – Turnov, Bohemians – Nový Bor.

Program 11. kola – neděle 28. dubna (od 10 hodin):
Třinec – Ostrava, Frýdek-Místek – Poruba, Lysá nad Labem – Litovel, Pardubice – Grygov, Nový Bor – Mahrla Praha, Turnov – Bohemians.

Medailisté v posledních pěti letech

2012: 1. 1. Novoborský ŠK, 2. Rapid Pardubice, 3. Labortech Ostrava

2011: 1. 1. Novoborský ŠK, 2. A64 VALOZ Grygov, 3. Tatran Litovel

2010: 1. 1. Novoborský ŠK, 2. Mahrla Praha, 3. SAGINA Pardubice

2009: 1. Mahrla Praha, 2. 1. Novoborský ŠK, 3. Sport Pardubice

2008: 1. 1. Novoborský ŠK, 2. Mahrla Praha, 3. BŠŠ Frýdek-Místek

Šachové pojmy

Bleskový turnaj (30. dubna od 21 hodin):- jedenáctikolové souboje v klasické šachové hře s časovým omezením na 2× 5 minut; účast bez omezení

Turnaj v holanďanech (3. května od 21 hodin):- šachová hra na dvou šachovnicích, mezi nimiž cestují sebrané kameny… Dva spoluhráči vždy sedí vedle sebe a hrají opačnými barvami. Když jeden z nich sebere kámen, dá ho svému spoluhráči. Je-li hráč na tahu, může buď táhnout kamenem na šachovnici, nebo nasadit z ruky kámen na volné pole. Tým prohrává, když dostane mat nebo překročí čas. V Ostravě se hraje na 7 kol + play-off; účast bez omezení

Rapid šach (4. května od 9 hodin):- šachové partie, ve kterých je čas přidělený jednomu hráči na partii mezi patnácti a šedesáti minutami včetně. To je méně než ve vážné partii a více, než v partii bleskové. Většinou se hrává tempem pětadvacet minut třicet minut na partii. V Ostravě se bude hrát sedmikolově na 2× 15 minut; účast dětí a mládeže do 15 let s ELO vyšším než 1800