Přichází v basketbalovém klubu NH Ostrava změna? Nastává konec cizinecké legie? Vypadá to tak. V Nové huti už zahájili přípravu na příští sezonu s několika odchovanci a zcela bez cizinců.

Podle trenéra Dušana Medveckého bude tým složen výhradně z českých hráčů. „Po uplynulé sezoně jsme se rozloučili se všemi cizinci, udrželi klíčového českého hráče a ještě dva další přivedli. Co se zahraničních hráčů týká, v plánu zatím máme angažování jediného klasického pivota pod koš," řekl Medvecký.

Ten už nepracuje s Američany Beaumontem, Doughertym ani Rohdem, kterým nebyla prodloužena smlouva. Tým opustili také Filip Zbránek a Luděk Jurečka. Ti zamířili do Opavy. V ostravské kabině už není ani Corey Muirhead.

Naopak po šesti úspěšných letech v Pardubicích se do Ostravy vrátil Petr Bohačík. „V Pardubicích to byly krásné roky, které ale utekly jako voda. Budu na tamní angažmá vzpomínat jen v dobrém. Teď jsem ale zpět v Ostravě, kde se pokusím odvádět ty nejlepší výkony. Těším se na to," řekl Bohačík.

„Petr je velmi kvalitní hráč, určitě nám pomůže. Jsem rád, že ho v týmu mám," pochvaloval si Medvecký, který bude moci znovu stavět hru na klíčovém rozehrávači Adamu Čížovi. Klub s ním v uplynulých dnech prodloužil smlouvu.

„Udržet Adama pro další sezonu pro mě bylo prioritou. Jsem velmi rád, že mezi ním a vedením klubu došlo k dohodě a že Adam bude pokračovat v Ostravě, " prohlásil Medvecký. Také nová posila Petr Bohačík setrvání Číže kvitoval. „Pro celý klub je to dobrá zpráva. S Adamem budeme určitě o dost silnější," nechal se slyšet Bohačík.

Jak důležitý byl Číž pro Ostravu, potvrzují i statistiky. V průměru strávil na palubovce 34 minut s bilancí téměř jedenácti bodů, pěti asistencí a čtyř doskoků na zápas.

Sám Číž před podpisem nového kontraktu přiznal, že dostal i nabídky od jiných klubů. „Zvažoval jsem všechny možnosti, ale v Ostravě jsem chtěl pokračovat z několika důvodů, například i kvůli studiu," prohlásil Číž.

Dalším hráčem, s kterým se vedení klubu dohodlo na angažmá, je Vojtěch Bratčenkov.

„Není žádným tajemstvím, že jsem do Ostravy chtěl už delší dobu, ale nakonec jsme se dohodli až teď. S koučem Medveckým jsme mluvili několikrát, i to byl jeden z důvodů, proč jsem tady. Doufám, že již budu zdravotně v pořádku a týmu pomůžu," řekl čtyřiadvacetiletý křídelník, který naposledy působil v Prostějově. Kvůli potížím s kolenem však dlouho nehrál, téměř rok se dával do pořádku.

„Podrobné vyšetření ukázalo, že koleno je v pořádku. Trénuji naplno a nemám žádné potíže," dodal ostravský odchovanec.

„O Vojtu jsem po odchodu Filipa Zbránka hodně stál, takže jsem spokojený," dodal Dušan Medvecký.