Hektičtější ročník, než v posledních letech bývali zvyklí, prožívají fotbalisté Bohumína. Po podzimní výměně trenéra došlo na začátku jara k nečekanému pohybu v kádru, který zasáhla i zranění. Aby toho nebylo málo, tak v neděli podlehli doma Kobeřicím (0:1) a ztížili si tak cestu k záchraně.

Tradiční účastník krajského přeboru se dostal do situace, od které už nejde odvracet oči. „Je to komplikace," přiznává v rozhovoru pro Deník kouč Bohumína Aleš Neuwirth, ligový mistr z roku 2004 s Baníkem Ostrava.

Můžete zhodnotit zápas s Kobeřicemi, který se vám nepovedl po stránce výsledku ani výkonu?

Ono není co hodnotit, protože tento výkon považuji za zcela ostudný. To, na čem jsme pracovali celou zimu, se úplně ztratilo, vyšlo vniveč. Přistoupili jsme k tomu ustrašeně, byli jsme doslova posr… ze soupeře, všude pozdě, nedokázali jsme hráče dostoupit, sebrat jim míč ani kombinovat. V tomto utkání nešlo vůbec nic. Připadalo mi, že kluci jsou na výletě, kdy se kochali z nových dresů, ale se zápasem to nemělo nic společného.

Čím si to vysvětlujete?

Ptal jsem se kluků, rozebrali jsme si to, každý k tomu řekl svůj názor. Věřím, že jsme si to vyříkali a teď nemá cenu si nad tím lámat hlavu. Je nutné se připravit na další zápas.

S Kravařemi tým podal výrazně lepší výkon, který nakonec vedl k vítězství.

Je složité úplně přesně říct, kde je problém. Viditelné však bylo, že jsme se prakticky nedostali do šance.

Což je doma špatně…

Ano, zejména na domácím hřišti to je velký problém.

Myslíte, že ofenzivě Bohumína chybí váš bratr Lumír, který je minimálně do konce sezony mimo hru kvůli zranění?

Je to gólový hráč a chybí. V přípravě jsme si ale dokázali, že můžeme hrát s těžšími soupeři. Koneckonců Kravaře jsou daleko před námi a porazili jsme je. Hráli jsme kolektivně, makali jeden za druhého. Proti Kobeřicím to v naší hře vůbec nebylo.

Kobeřice jsou nyní za vámi o pouhé dva body, byť máte zápas k dobru. I tak je ale tato porážka komplikací.

Samozřejmě. Každý, kdo sleduje tabulku, ví, že jsme mohli odskočit, místo toho se Kobeřice přiblížily. Ještě to bude drama.

Ve třech jarních zápasech jste získali tři body, ale zdá se, že tým je více při sobě, nemyslíte?

Jsme rádi, že se nám podařilo stmelit a uklidnit kádr, mezi klukama se v šatně vyčistil vzduch. To vše se ale musí přenést i na hřiště. Pokud ne, tak budou výsledky vypadat jako posledně.

Ale pohoda v kádru je nyní větší?

Ano, myslím si, že kluci ví, co mají hrát. Kdybych ale v neděli přišel jako nezaujatý fanoušek se podívat na fotbal, tak bych řekl, že to ani není mužstvo. Kdybych nevěděl, jak se celou zimu dřelo a pracovalo, tak by mě tohle napadlo.

Myslíte, že k pohodě přispěl i odchod nevyzpytatelného Jakuba Sittka?

K tomu bych se moc nechtěl vyjadřovat, protože toho bylo řečeno už hodně. Momentálně je Síťas do konce sezony na hostování v Heřmanicích a tím to končí.

S Kobeřicemi chytal možná nečekaně Richard Goj, Marek Gladiš zůstal jen na lavici. Proč?

Před jarní částí sezony jsem řekl, že každý z nich bude v prvních čtyřech duelech chytat dvakrát. Pak se rozhodne o jedničce.

Richard tedy bude chytat i v neděli v Markvartovicích?

Ano. Jinak tuto otázku nechávám na trenérovi gólmanů (Lumíru Kübelovi), kterému stoprocentně věřím. Ví, jak na tom kluci jsou.

Právě zápas v Markvartovicích bude dalším z důležitých. Co od soupeře, který vyniká především brejky, čekáte?

Máte pravdu, já je viděl osobně i v Heřmanicích, takže určitý obrázek o mužstvu mám. Mají řadu šikovných a rychlostních fotbalistů, snaží se hrát fotbal… Že jim to v Heřmanicích nevyšlo? To není podstatné. Šance měli a výsledek mohl být všelijaký. Vepředu jsou ale hodně nebezpeční, my se budeme snažit najít v jejich obraně skulinky a využít jich.

Tribuna má za sebou první dvě utkání

Hotovo mělo být už na konci srpna, poté září a na závěr i října. Nakonec si příznivci fotbalistů Bohumína užívají většího komfortu nové tribuny až od jarní části sezony.

Problémy se stavbou se městu povedlo vyřešit a projekt za takřka pět miliónů korun dovést do úspěšného cíle.

„Samozřejmě jsme rádi, děkujeme městu Bohumín a všem, kteří stáli za tím, že se to povedlo zdárně postavit. Konečně to tady má nádech fotbalového centra, akorát výsledky nás moc neuspokojují a nedělají nám úsměv na rtech, jako právě tribuna," řekl Deníku předseda fotbalového klubu Lukáš Fluxa.

K potížím s výstavbou objektu, který zabírá 173 metrů čtverečních a má kapacitu 250 míst, se moc nechtěl vyjadřovat.

„Jsme především rádi, že to stojí. Byl to totiž jeden z našich tří hlavních cílů," připomněl, že vedle tribuny bylo v ambicích vedení postavit druhou travnatou plochu a také zajistit financování klubu.

„Vše se podle mě povedlo. Teď už jen, aby kádr fungoval a my hráli v krajském přeboru důstojnou roli," přeje si Fluxa.

„Nebudu teď říkat, že chceme jít výš, byť areál by si to zasloužil. Vše se odvíjí od výsledků, které musíme podávat, což se zatím nedaří," zakončil předseda FK Bohumín.

Nová tribuna FK Bohumín.

Nová tribuna FK Bohumín.