Původně měl mít tři želízka v ohni, Lukáše Tvrdého ale vyřadilo zranění. Jan Široký a Matěj Kuzník však drželi prapor Fighting Clubu Ostrava na Oktagonu 5 vysoko a trenér Jiří Černý (na snímku vlevo) mohl hodnotit pozitivně.

„Jsem rád, že je vidět, že naše práce není špatná, kluci jsou schopni držet krok s lidmi z celé česko-slovenské scény. Viděli jsme parádní zápasy,“ řekl promotér organizace Victory Fighting Championship League (VFCL). 

Jiří Černý.Zdroj: archívPo vítězstvích Kozmy, Širokého či Rašky to vypadalo na ostravský den. Triumf Matěje Kuzníka se však nedostavil…

Je to škoda, ale takový je sport. Někdo vyhrát i prohrát musí. Ale třeba za Andrése Rašku jsem rád. Je z Ostravy, studuje v Brně, ale když je tady, tak trénuje u nás. Nechci tím říct, že podíl na jeho vítězství máme my, to v žádném případě, ale bereme ho jako člena našeho týmu. Samozřejmě jsem věřil, že to Mates dotáhne, ale bohužel.

Vyrovnaný duel nakonec rozhodla zřejmě jedna rána…

Ľudovít Klein zápasí v prestižních ruských i britských organizacích, věděli jsme, že je šikovným multizápasníkem. Chtěli jsme prosadit Matějovy silné stránky ve wrestlingu, kontrole na zemi a práci na pletivu, tam jsme měli být dominantní. Dlouho to tak probíhalo, ale ve třetím kole došlo na pletivu k úderu loktem a roztržení hlavy. Když jsem to o přestávce viděl, věděl jsem, že je zle, měl tam díru šest sedm centimetrů. Zastavili jsme to, doktor ho pustil dál, ale byl jsem přesvědčený, že to stopne. To se také stalo. Holt i tohle je MMA. Můžete čtyři a půl kola mít převahu a kontrolu nad zápasem, ale pak přijde jeden moment a vše je jinak.

Je asi zbytečné se ptát, jestli vás to mrzí, viďte?

Určitě. Podle mého názoru to byl na česko-slovenské poměry super zápas, vyrovnaný, nebylo nic rozhodnuto, ale zdraví zápasníka je přednější než cokoli jiného, takže to bylo správně ukončeno. Každopádně jsem rád, že je vidět, že naše práce ve Fighting Clubu Ostrava není špatná, kluci jsou schopni držet krok s lidmi z celé česko-slovenské scény, podávat výborné výkony a mít výsledky. Samozřejmě dvě výhry by byly lepší, ale ta prohra není žádná ostuda. S výkony jsem spokojený, oba kluci tam nechali srdce a i to, co měli natrénováno.

Vážení zápasníku MMA ve Forum Nová Karolina, 16. března 2018 v Ostravě.
OBRAZEM: Oktagon dorazil do Ostravy, Nová Karolina viděla vážení zápasníků
S PODPOROU PUBLIKA v zádech bude chtít Matěj Kuzník porazit slovenského soupeře Ludovíta Kleina. Mezi soupeři to na sociálních sítích hodně jiskří.
Kuzník před Oktagonem 5: Tlak mě žene dopředu. Chci umlčet ukecaného Slováka

Širokému vítězství určitě neublíží, ale jak ovlivní prohra budoucnost Matěje Kuzníka?

Oktagon si je moc dobře vědom, že Kuzník je pro ně velký marketingový tahák. Prohrál statisticky, ne však v očích diváků a promotérů. Jeho kariéra v žádném případě není ohrožena. Naopak! Předvedl, co v něm je, a určitě dostane další šanci.

Jak jste se vůbec díval na přestřelku slov svých svěřenců se soupeři na sociálních sítích?

Nejsem ten typ, který tohle uznává. Respektuju soupeře, ať je jakýkoliv, a nelíbí se mi, že se pošťuchují. Bylo ale vidět, že to je a teď to řeknu na rovinu uměle vytvořené ze strany Oktagonu. S Kleinem jsem se bavil na vážení i po zápase a on tohle nemá v sobě. Byl do toho spíše zatlačen. A Matěj je vtipálek, nenechal si to líbit a tohle přitáhlo spoustu diváků, což se chtělo. Podobně jsou na tom i Široký s Malachem. Prostě je to móda, která se mně nelíbí, ale je to tak.

Organizace Oktagon MMA má za krátkou dobu své existence řadu zastánců i kritiků. Co na ni říkáte vy?

Nevím, jestli je dobře to takhle prezentovat. Protože jsem ale se svými závodníky objel celou Evropu, tak kromě toho, co vidí divák, mám možnost sledovat z pohledu trenéra a manažera i zákulisí. Organizaci Oktagon a Ondrovi Novotnému nejde upřít jedna věc. Oni MMA dostali do hlav lidí. Tím, že jsou neustále prezentovaní na youtube, facebooku, v televizi, Ondra je známá osobnost, hodně o tom mluví, pohybuje se v tom. Oktagon je specifický tím, že z vnějšího pohledu dokáže výborně ukázat MMA. Zato za oponou to tak slavné není. To je ale jen můj názor. Víc bych říkat nechtěl.

Lze si přesto z Oktagonu vzít nějakou zkušenost nebo poznatek a úspěšně ho implantovat i do vaší organizace VCFL?

Určitě. Mají fantastické promo, umí udělat profily zápasníků, umí videa, navštěvují gymy a vůbec umí udělat příběh. Samozřejmě ale s úplně jiným rozpočtem, než mám já. Vše připravují v mnoha lidech, kdežto já ve dvou. To je rozdíl. Ale umí přitáhnout lidi a je tam pro mě mnoho inspirace, protože na české poměry to dělají vynikajícím způsobem. Za to klobouk dolů a myslím, že v Ostravě můžeme toho teď využít.

Ondřej Novotný.
Promotér Novotný o Oktagonu MMA v Ostravě: Čekám, že lidé z toho budou na větvi
Oktagon 5 v Ostravě-Porubě.
MMA: Oktagon 5 oslnil Ostravu. Kralovali domácí borci i Slováci Boráros a Klein