První bod, který znamená odlepení se ode dna extraligové tabulky, mají na svém kontě po 2. kole ragbisté Mariánských Hor. Nováček soutěže sice podlehl favorizované Tatře Smíchov, ale vydělal na své aktivní hře.

Díky tomu totiž prohráli svěřenci trenérů Jaroslava Kaňáka a Radomíra Klody pouze o pět bodů 12:17, na což se vztahuje zisk jednoho bodu do tabulky. Jak ale ukázal průběh utkání, Ostravané mohli pomýšlet i na víc.

„Byl to z naší strany smolný zápas, do kterého jsme nastoupili bez strachu ze soupeře. Přece jen před týdnem, když jsme hráli na půdě mistra, jsme z něj měli respekt," přibližuje trenér Jaroslav Kaňák, jak jeho hráči k zápasu s šestinásobným českým šampionem přistoupili.

Domácí začali dobře a ofenzivní hrou Tatru zaskočili. „Dvacet minut jsme tlačili, nedokázali jsme ale zabodovat, kdežto soupeř využil našich chyb a dostal se do vedení," popisuje Kaňák.

Ač poločasový stav byl z pohledu Mariánských Hor 0:7, zbraně nesložili a ve druhé půli měli více ze hry. „Opět jsme soupeře dostali do defenzivy, jenže jsme nedokázali položit, dvakrát nám vypadl míč, čehož Tatra opět využila, dostala se do trháku a nakonec utkání dovedla do vítězství," lituje Kaňák.

Z celkového výsledku má trochu rozporuplné pocity. „Je pozitivní, že jsme získali alespoň bod, ale myslím, že tentokrát jsme mohli vyhrát. Určitě jsme na to měli," říká přesvědčeně.

Sám však přiznává, že jej překvapilo, jak vyrovnaným protivníkem byli Ostravané jednomu z nejlepších celků v lize. „Svůj podíl na tom mají ale také diváci, kterých si našlo cestu na stadion opravdu hodně. To jsme nečekali a byli jsme tím zaskočeni," dodává.

„Před zápasem bychom bod brali. Na to, že to byl teprve druhý ostrý zápas, hrajeme dobře. Výborné je i to, jak se k tomu hráči staví. Na společné tréninky přišlo pětatřicet lidí. To je potom radost pracovat a na hřišti se to projeví. O to víc nás ale mrzí, že rozhodla naše školácká chyba a nedůraz. Vyjít to, zápas by vypadal úplně jinak," poznamenává Kaňák.

A co trenérům ukázaly první dva zápasy v nejvyšší soutěži? „Určitě to, že se nemusíme nikoho bát. Zároveň ale, že na některých postech máme hráče, kteří zatím na extraligu ještě nemají. To je ale těžko řešitelný problém, protože lepší hráči tady prostě nejsou," uvádí Kaňák, který by potřeboval hráče na pozici útočníků, křídel a zadáka.

„Třeba na zadáku hraje Adam Učeň, kterého bychom rádi využili jinde, ale nemáme, koho jiného bychom tam dali. Musíme proto improvizovat, což špičkové mančafty během dvaceti minut poznají, zaměří se na to a dokážou toho využít," mrzí Jaroslava Kaňáka.
Další zápas sehrají ragbisté Mariánských Hor v sobotu na půdě pražské Sparty.

SR Mariánské Hory – RC Tatra Smíchov 12:17 (0:7)

Body Mariánských Hor: Kubatý 5, Michal Selešovský 5, Havránek 2.

Mariánské Hory: Aberle (40. Michal Selešovský), Indrák (60. Benčík), Hankovský (41. Olšanský) – Wantulok, Jiří Selešovský – Madry, Duda, Leroch – Kubatý – Havránek, Podroužek, Kloda, Badura, Hanus – Učeň. Trenéři: Jaroslav Kaňák a Radomír Kloda.

Ostatní výsledky 2. kola extraligy

JIMI RC Vyškov – Mountfield Říčany 13:3 (3:3), RC Praga Praha – RC Sparta Praha 48:21 (29:13), RC Dragon Brno – RC Slavia Praha 15:14 (0:7)