Znovu dovedl basketbalisty Ostravy do play-off, kde prohrál se svým týmem ve čtvrtfinále 0:3 na zápasy s Děčínem, který skončil po základní části druhý za mistrovským Nymburkem. Trenér Nové huti Dušan Medvecký přiznává, že mohl dopadnout lépe než na konečném sedmém místě, sezonu přesto hodnotí kladně.

„Kdyby se nám před play-off nezranili američtí pivoti Dougherty s Rohdem, kteří nás táhli celou sezonu, mohli jsme Děčín v play-off více potrápit. Já ale slovo kdyby nemám rád, protože na kdyby se nehraje. Naším cílem bylo postoupit do play-off a pro čtvrtfinále se vyhnout prvnímu Nymburku, což se nám povedlo. I proto hodnotím sezonu jako úspěšnou. Klukům patří dík," řekl Medvecký.

„Během roku jsme měli řadu problémů, provázela nás různá zranění. Na začátku nám chyběl skoro dva měsíce kapitán a první rozehrávač Adam Číž, následně vypadli ze hry zmiňovaní američtí pivoti, poslední zápas čtvrtfinále v Děčíně nehrál ani Corey Muirhead. Jsem si jistý, že v plné síle bychom skončili po základní části ještě výš než sedmí a rvali bychom se o semifinále," podotkl Medvecký.

O něm je známo, že staví na cizincích, které si do Ostravy před každou sezonou v rámci klubových možností vybírá. Tentokrát prý příliš úspěšný nebyl. „Pokud jde o zahraniční posily, hlavně na rozehrávku, neměl jsem šťastnou ruku. Když budu sám k sobě kritický, musím říct, že v tomhle ohledu jsem to netrefil od začátku až do konce."

Jediný, kdo odvedl na postu rozehrávače skvělou práci, byl podle slov kouče Nové huti Adam Číž. „Ten hrál moc dobře. Naopak vůbec se nechytli Goins s Fraserem, kteří měli krýt Adamovi záda. To ale vůbec nezvládali. Pak jsem přivedl Neala, ale to byl omyl. Hrál si na superstar, ale jak chováním, tak samotnou hrou mě strašně zklamal," prohlásil Medvecký.

Ten byl rád za pomoc jamajského křídelníka s kanadským pasem Coreyho Muirheada. „Ten nám neskutečně pomohl. Podle mého se jedná o nejlepšího obránce ligy, navíc je to skvělý člověk. Přišel k nám v době, kdy neměl angažmá, neabsolvoval žádnou přípravu, ale postupně šel nahoru a nakonec patřil k našim oporám. Skoro bych řekl, že to byl náš nejlepší hráč."

O lepší postavení po dlouhodobé části se připravila Ostrava mizernými výsledky na palubovkách soupeřů, kde vyhrála jen čtyři zápasy z jednadvaceti.

„Budu se zase opakovat, ale kdybych věděl, proč to tak je, změnil bych to. Přitom hráče jsem motivoval úplně stejně jako na domácí zápasy. V Tatranu jsme problém neměli, tam jsme odehráli řadu výborných utkání, venku jsme byli opravdu poloviční," přiznal trenér Ostravy.

Z mladých, kterým dal v závěru sezony při absencích opor šanci, ho příjemně překvapil devatenáctiletý pivot Jan Leczo. „V obranné fázi měl světlé okamžiky. Je to klasický pivot, kterého limituje výška. Na druhé straně je silový, umí soupeře ubránit, má čich na doskok. Myslím, že z něj může být slušný ligový hráč, pokud na sobě bude dál pracovat," míní Medvecký.

O své budoucnosti v ostravském klubu se příliš bavit nechtěl. „Je to předčasné, vždyť sezona ještě ani neskončila. Věřím, že si s vedením 1. srpna v klidu sedneme a pobavíme se. Teď o tom vůbec nepřemýšlím, a pokud budu upřímný, tak ani sám nevím," dodal Dušan Medvecký.