Chybí jim trenér, blokař i nahrávač, přesto už třetí týden tvrdě makají. Stejně jako vloni, kdy jejich letní litry potu korunoval letos na jaře mistrovský titul. A nadcházející sezona bude ještě těžší, vedle extraligy v ní volejbalisty VK Ostrava čeká prestižní Liga mistrů.

Připravují se v domácích podmínkách, na programu je hlavně posilovna, běh. „Srpen máme nastavený na fyzičku," potvrdil manažer klubu Tomáš Zedník, který na tým v létě dohlíží. Ostravský kouč Zdeněk Šmejkal je asistent u reprezentace, kde o nominaci na mistrovství Evropy v Polsku a Dánsku bojuje blokař Tomáš Široký. S ním v současnosti trénuje i nahrávač Zdeněk Haník, který v širším výběru ČR na dva týdny zastoupil zraněného Ondřeje Boulu.

Hlavní slovo na trénincích Ostravy má teď asistent Jaromír Švasta. „Jejich podobu určuje trenér Šmejkal, se kterým jsem v kontaktu, já jsem jen fyzicky přítomen a řídím je," vysvětlil bývalý blokař.

Hráče do přípravy prý nutit nemusí. „Na sezonu se těší. Zlatá medaile pro ně byla skvělý zážitek a určitě chtějí zažít další. Navíc nás čeká Liga mistrů, a to je obrovská výzva pro každého hráče," připomenul Švasta zisk českého titulu a s ním spojenou účast v evropské klubové soutěži.

S fyzickou kondicí Ostravě i letos pomáhá slovenský trenér Miroslav Vavák. Expert z Bratislavy hráčům změří frekvenci a rychlost výskoku. „Podle výsledků pak fyzickou přípravu vyladí na každého jednotlivě. Nastaví parametry tak, aby forma gradovala v určitý den zápasu," vysvětlil manažer. „Vloni nám to vyšlo, v play-off bylo vidět, že naši kluci mají víc fyzických sil než soupeři. Měli z čeho čerpat a věřili si, což bylo vedle euforie důležité," připomenul manažer Zedník vyřazení tří favorizovaných družstev.

Letní dřinu absolvují i čtyři nové posily slovenský univerzál Rehák, blokař Čechmánek ze Zlína, švédský smečař Sundberg a libero Castello z USA. „Sestava bude obměněná, ale myslím, že do kolektivu zapadli docela dobře a může to fungovat," věří Švasta po pár týdnech přípravy a turnajích na antuce, které jsou pro volejbalisty zpestřením. V Chlumci nad Cidlinou skončila Ostrava třetí, v Raškovicích, kde se svým „béčkem" a juniory postavila dokonce čtyři týmy, první a třetí. „Na začátek sezony to nebylo špatné," poznamenal Zedník s tím, že tento víkend si zahrají v Bučovicích a od září se přesunou za další přípravou do haly.

VK OSTRAVA
A-tým nahrávači: Zdeněk Haník, Tomáš Dvořák. Smečaři: Richard Mauler, Dominik Fořt, Adam Záhorský, Jan Rodek, Jakub Karásek, Erik Sundberg (Švéd.). Univerzál: Igor Rehák (SR). Blokaři: Tomáš Široký, Michal Čechmánek, Jakub Červený. Libero: Nick Castello (USA).
Realizační tým manažer: Tomáš Zedník, trenér: Zdeněk Šmejkal, asistent: Jaromír Švasta.
Odešli: Peter Michalovič (Andreoli Latina/It.), Benjamin Wolff (USA), Jan Václavík (přerušil kariéru), Ondřej Lach (Palkovice), Jan David (nedohodl se na smlouvě).