„Z předchozích olympiád nám vždy medaile přivezly i kolektivní sporty, takže s ambicemi na úspěch bude výprava odjíždět i ve sportech jako je florbal, fotbal nebo volejbal,“ upřesňuje jeden z koordinátorů výpravy Moravskoslezského kraje, František Pokluda.

Ilustrační foto
Auto v centru Ostravy srazilo ženu s kočárkem

Kromě toho se mezi moravskoslezskými sportovci najdou talenti, kteří se v disciplínách jako je cyklistika, biatlon, sportovní lezectví či střelectví již umístili na medailových pozicích na mistrovstvích České republiky či zabodovali v Českém poháru.

To, že se v Moravskoslezském kraji rodí sportovní talenti potvrzuje i Tadeáš Formánek, který na minulém ročníku letní ODM pokořil hranici sedmi vteřin v běhu na 60 metrů a s přehledem vyhrál. I když Tadeáš spadá už do jiné věkové kategorie a ODM se již nezúčastní, má se čím pochlubit. V minulém roce na podzim Moravskoslezský kraj reprezentoval na Olympijských hrách mládeže v argentinském Buenos Aires.

Dětský ráj v Komenského sadech v Ostravě.
Podepsáno! Dětský ráj pokračuje

Nejenže je moravskoslezská výprava bohatá na sportovní talenty, ale také na sourozenecké dvojice. Ty se mezi moravskoslezskými účastníky nachází hned tři. Sestry Gavlasovy si zasoutěží ve volejbale, sestry Kalábovy fanoušci uvidí s florbalovými holemi a bratři Zválení budou kraj reprezentovat ve skocích na trampolíně. Roli benjamínka v moravskoslezské výpravě zaujal jedenáctiletý gymnasta Alex Adamčík. Naopak nejstarším členem výpravy se stal sedmnáctiletý Nikolas Haupt, který Moravskoslezský kraj bude reprezentovat ve street artu.

Vlajkonošem moravskoslezské výpravy je letos olympionik a vícemistr světa a mistr Evropy ze střelby z pistole Martin Tenk. Zajímavé je, že zároveň bude dělat i trenéra mladým sportovním střelcům. V této dvojroli ale není žádným nováčkem, jelikož se v těchto pozicích předvedl na olympiádě před čtyřmi lety.

Vítkovičtí fotbalisté znají jízdní řád druhé ligy.
Los fotbalové F:NL, Vítkovice začnou doma, pak míří na Vysočinu

„Bronzový medailista z olympijských her v Sydney z roku 2000 je skvělým vzorem naší mládeži, což dokázali naši mladí reprezentanti svými výkony na předchozích olympiádách dětí a mládeže, kde je Martin Tenk vedl jako trenér,“ podotýká Pokluda.

Na posledním ročníku letní Her v Brně skončil Moravskoslezský kraj těsně pod medailovými příčkami na čtvrtém místě. Nezbývá než věřit, že letos Martin Tenk tzv. vystřelí Moravskoslezský kraj na medailové pozice.

Terezie Krejčí - členka programu Mladí novináři na ODM 2019