Je to už čtrnáct let, co se v Ostravě poprvé hrál florbalový turnaj pro hráče i hráčky všech věkových kategorií i kvalit. Organizátoři Ostrava Cupu dál udržují tradici a pochvalují si, že k nim sportovci s radostí rok co rok přijíždějí ze všech koutů republiky, ale také ze zahraničí.

„Jsme velmi spokojeni s účastí. Je zřejmé, že turnaj neskomírá, naopak jde nahoru, což nás velice těší. Máme radost, že udržujeme jak tradici, tak i kvalitu turnaje a že se u nás všichni dobře pobaví," říká ředitel turnaje Lubomír Šimon.

Letos organizujete již 14. ročník Ostrava Cupu. Co vše to obnáší?

Připravovat jsme ho začali hned po skončení minulého ročníku. Hlavní záběr začal už v lednu, kdy jsme vytvořili první bulletin pro všechny týmy. Letos jsme to zpestřili tím, že jsme se vrátili do předpotopní doby, vytiskli ho na papír, zalepili do obálky a rozeslali všem týmům poštou. Myslím, že to pomohlo, protože to člověk jen tak nevyhodí. Když mu přijde pozvánka v mailu, stačí ji smazat a je pryč. Pokud ji dostane do ruky, spíš ji nevyhodí.

Co je hlavní myšlenkou turnaje? Kdy si můžete říct, že jste byli spokojeni?

Nelpíme na co největším počtu týmů a samotných výsledcích. Nabízíme jak kvalitní florbal, tak dobrou zábavu. Jde nám především o to, aby se hráči a hráčky na turnaji před prázdninami potkali, pobavili se, zahráli si dobrý florbal. Týmům dáváme určitou volnost. Rozhodně to nemáme jako třeba na Czech Open, kde když chce hrát někdo v elitní kategorii, musí být s velkým předstihem na soupisce. U nás v Ostravě se dají mužstva doplňovat, točit složení. Třeba náš pořadatelský klub FBC Ostrava postaví v obou kategoriích několik týmů, a začne tak ladit formu na novou sezonu.

Hovořil jste o tom, že nemyslíte pouze na samotnou hru, ale i vyplnění času pro ty, kteří zrovna nehrají. O co jde?

Je toho strašně moc. Od různých výhodných akcí v obchodech, až po volné vstupy na všelijaká místa. Když bude o víkendu opravdu velké vedro, budou se moci jít vykoupat na Čapkárnu, když bude poloviční vedro, tak půjdou do zoologické zahrady, a pokud bude chladno, mají připravený program v Dolní oblasti Vítkovic, ale třeba taky na Slezskoostravském hradě.

Připravili jste pro letošní rok něco speciálního?

Ano. Jde o dvě nové akce v rámci samotné hry. Ta první je soutěž v rychlosti střelby. Máme půjčený i speciální radar. Stanoviště bude postaveno vedle místa pro registrace v prvním patře obchodního domu Karolina. Vítěz dostane voucher v hodnotě pět tisíc korun na nákup florbalového vybavení. Tou druhou novou akcí je pak střelba na přesnost. Ta je nachystána pro ty, kteří neumí střílet rychle. Máme ale i další novinky.

Povídejte…

Premiérově jsme zorganizovali i turnaj pro přípravky a mladší žačky. Trochu jsme se obávali, jestli tyhle nové kategorie dokážeme zaplnit, ale byli jsme příjemně překvapeni, nebyl s tím problém. Těší mě, že i šesti- sedmiletí pinďové si tady mohli zahrát a užít si pohodový víkend. Sám mám děti, takže vím, jak jsou pro ně tyhle akce důležité.

Oficiálně jde o mezinárodní klání, ale zahraničních účastníků mnoho nejezdí. V elitní kategorii mužů a žen je jich v tomto roce dohromady pouze pět. Proč?

Kromě Poláků a Slováků je těžké dostat k nám i jiné týmy ze zahraničí, protože třeba Skandinávci mají každým rokem v tomto termínu jejich, řekl bych, proklatou polární noc, během které se všichni strašně ožerou. To jsou pro ně druhé Vánoce.

Ještě poslední věc. Čím to, že je turnaj tak oblíbený?

Za prvé nezvyšujeme startovné, za druhé se s předstihem snažíme připravit co nejlepší a nejpestřejší program kolem. Každý tým odehraje zhruba dva zápasy denně a hráči se pak nechtějí jen poflakovat. Díky nám mají možnost si tady užít nejen samotnou hru, ale i volné chvíle. V tomhle jsme myslím nejlepší.