Utkání se od začátku vedlo v obrovském tempu, které ale překvapivě po celý první poločas diktovali prakticky jen domácí. "Na můj vkus Opava vstoupila do zápasu docela vlažně," všiml si pivot Nové huti Petr Bohačík, který si se svými spoluhráči zásluhou přesné střelby a kvalitní obrany postupně vypracoval až dvacetibodový náskok a opavští byli jen rádi, že rozdíl nebyl vyšší.

"První tři minuty nám to šlo, ale poté jsme se v obraně úplně sesypali. Ostravě tam navíc padaly i těžké střely, takže nebylo jednoduché se z toho dostat," přiznal klíčový muž Opavy Jakub Šiřina, s tím, že v šatně si měli hosté co vysvětlovat.

"Myslím, že jsme předvedli skvělý poločas, jen škoda tří minut, kdy Opava dala dvě trojky a stáhla rozdíl na šestnáct bodů. V poločase ale asi bylo živo v jejich šatně a podle toho to později také vypadalo," řekl trenér Ostravy Dušan Medvecký.

Jeho mužstvo po obrátce ztratilo nad průběhem utkání kontrolu a Opava začala dotahovat. A sedm minut před koncem se svěřenci Petra Czudka dostali do vedení, načež ho navyšovali. "V té chvíli jsem myslel, že přes nás půjdou definitivně," přiblížil Dušan Medvecký, jak mu bylo, když hosté ve 37. minutě byli napřed už od deset bodů. "Opava prostě lépe bránila, proměnila několik trojek a my udělali pár ztrát. Díky tomu byli zpět ve hře a už to vypadalo, že jasně postoupí," dodal Medvecký.

To ještě nevěděl, že se jeho podřízení postarají o další obrat. A nakonec mohli v poslední vteřině slavit. Za stavu 85:85 se při závěrečné ofenzivě Ostravy zjevil pod košem Deshawn Painter a zakončil, míč mu však z ubruče vyletěl. "Tam chybělo snad pět centimetrů," litoval Bohačík neproměněné šance svého spoluhráče.

"Kdyby to zarazil, slavili bychom, ale nepovedlo. Šlo se tak do prodloužení a v něm vyhrál šťastnější," pokrčil rameny Dušan Medvecký, když půl minuty před koncem trefil trojku Blažek, jehož vzápětí trefou z trestného hodu podpořil Šiřina, jež celkově v zápase nastřílel 27 bodů.

"Závěr základní hrací doby už jsme měli uhrát a k prodloužení nemuselo dojít. Nakonec se nám ale vydřenou výhrou povedlo postoupit, za což jsme rádi, na Final Four se těšíme a myslím, že finále je hratelné. Chceme se porvat o nejvyšší příčky, už kvůli fanouškům," poznamenal kapitán Opavy Jakub Šiřina před soubojem nejlepší pohárové čtyřky, která se v polovině února sjede do Prostějova.

O poznání méně jej musí těšit fakt, že z utkání předčasně odešel Kryštof Vlček, který si v souboji s Petrem Bohačíkem zranil ruku.

Nová huť se naopak musí připravit na sobotní přetěžký duel s aktuálním českým suverénem. "Nymburk je někde jinde, nicméně se mu budeme snažit ztížit cestu za očekáváným vítězstvím. Každopádně já doufám, že nám v některém z příštích utkání také bude přát štěstí," zakončil přáním Dušan Medvecký, trenér posledního celku tabulky nejvyšší basketbalové soutěže.

NH Ostrava – Opava 95:99 po prodl. (28:20, 56:40, 70:65, 87:87)
Body: Painter 16, Mays a Smith po 13, Bratčenkov a Guercy po 12, Canada a Riewer po 10, P. Bohačík 9 – Šiřina 27, Gniadek a Zbránek po 14, Cvek a Jurečka po 12, Blažek 10, Klečka a Kouřil po 4, Kvapil 2. Rozhodčí: Dolinek, Kec, Linhart. TH: 27/19 – 25/20. Trojky: 12:15. Doskoky: 47:35. Fauly: 24:27. Diváci: 700. Do Final Four postupuje Opava.