Basketbalisté NH Ostrava zvítězili v utkání 3. kola nadstavby nad Levicemi 80:62 a upevnili si vedení ve skupině A2, ze které postoupí nejlepší dva týmy do čtvrtfinále play off.

Nová huť porazila slovenského mistra i potřetí v sezoně díky fantastické třetí čtvrtině, kterou vyhrála o dvacet bodů. Domácí táhl jednadvacetiletý ostravský odchovanec Martin Gniadek. Dvoumetrový pivot zaznamenal double-double, když k 24 bodům přidal deset doskoků. „Sedlo mi to super. Byl to můj nejlepší zápas v kariéře,“ vykládal po utkání Gniadek.

Ostravě vyšel vstup do zápasu a dvě minuty před koncem první čtvrtiny vedla 16:10. Následně přišla šňůra hostí a rázem to bylo 16:18. „Největší problém nám dělal Grant, který přišel asi po šesti minutách. Střílel zase ty svoje těžké střely a dával je. Navíc jsme dobře nepracovali v obraně,“ hledal důvod rychlé ztráty vedení Gniadek.

Levice vycítily šanci, využívaly okének v ostravské defenzivě a postupně navyšovaly svůj náskok. Devítibodové vedení v poločase vypadalo nadějně. „Ze začátku jsme hráli výborně, slušně bránili. Hráči, kteří přišli z lavičky, mě ale hodně zklamali. Odchodili to. Proto šly Levice přes nás,“ řekl ostravský kouč Dušan Medvecký.

Po změně stran do toho Nová huť šlápla a hosté rázem nevěděli, kde jim hlava stojí. Ostrava nepovolila Levicím téměř šest minut ani bod, zmíněný úsek hry vyhrála 12:0 a dokonala obrat. Třetí čtvrtinu pro sebe získali domácí poměrem 29:9 a bylo hotovo. „Úžasná třetí čtvrtina to všechno rozhodla. Chytili jsme se v obraně i v útoku a Levicím utekli do rozhodujícího náskoku,“ podotkl Gniadek.

V poslední desetiminutovce už si Ostrava bez problémů hlídala dvouciferný náskok a našla si čas i na pobavení diváků v hale Tatran. Ze sedaček je zvedl Wright, když zablokoval při pokusu o efektní smeč pivota Lowhorna, který je o dvacet centimetrů vyšší než rozehrávač Nové huti. „V prvním poločase jsme dostali čtyřicet bodů, což je moc. Řekl jsem hráčům, že ti, kteří nebudou bránit, nebudou ani hrát. To pomohlo. Levice jsme ve druhém poločase, který byl z naší strany skvělý, udrželi na devatenácti bodech,“ pochvaloval si zlepšený výkon svých svěřenců Medvecký.

Hosté byli hodně zklamaní. Vést po poločase o devět bodů, a nakonec o osmnáct prohrát je vždy frustrující. „V prvním poločase jsme dobře pohybovali míčem, dostávali jsme se k otevřeným střelám, které jsme proměňovali. Bohužel ve druhém poločase už se nám to nedařilo,“ litoval trenér Levic Peter Bálint.

Hrdinou zápasu se nestal žádný z Američanů, ale Martin Gniadek, který nasázel 24 bodů, z nichž deset v řadě právě na začátku druhé půle. Jednadvacetiletý ostravský odchovanec trefil čtyři z osmi trojek, což se u pivota nevidí tak často. „Je to hlavně o sebevědomí. Když vám padnou dvě trojky rychle za sebou, tak už si věříte a pak jen střílíte a ono to tam padá,“ smál se Gniadek.

„Po tom, co se zranil vyhlášený trojkař Aleksejevs, musel jsem ho zastoupit. Taky proto jsem se musel začít trojkám věnovat ještě více. Přidal jsem si jich i pár na tréninku před zápasem a ukázalo se, že to pomohlo,“ doplnil Gniadek, který odehrál více než 33 minut. „Chytil jsem šanci za pačesy a teď si to užívám. Nečekal jsem před sezonou, že budu takhle vytížený. Je to super, hrát s těmi nejlepšími hráči a mít podporu trenéra,“ dodal hrdina zápasu.

NH Ostrava Levice 80:62 (16:18, 31:40, 60:49)

Body: Gniadek 24, Luettgerodt 22, Hughes 16, Wright 10, Číž a Jurečka po 3, Stuchlý 2 Grant 15, Lowhorn 14, Vojtek 11, Sanchez 6, Sýkora 5, Modrič 4, Seman 3, Marek a Morávek po 2. Rozhodčí: Paulík, Matějek, Jedlička. TH: 19/17 6/5. Trojky: 22/7 10/5. Doskoky: 42:27. Fauly: 13:20. Diváci: 850