Sportovní šéf Skyliners Frankfurt nad Mohanem v letošním play off přitom sahal po úžasném úspěchu, do posledního pátého zápasu se jeho tým tahal o prestižní evropský ligový titul s Bamberkem.

„Před sezonou jsme určitě nepatřili k favoritům. Podle papírových a také ekonomických předpokladů jsme měli za cíl hrát okolo šestého místa v tabulce. Během sezony jsme sice hráli chvíli na špici, ale pak jsme klesli na sedmé místo. A naše ambice v play off tomu odpovídaly,“ řekl Kamil Novák, jehož přezdívka Salám se v německé mutaci Salami ujala i ve Frankfurtu. Vyřazovací část ale byla pro Skyliners pohádková.

„Měli jsme velice pracovitý tým, kterému play off vysloveně sedlo, protože se v něm pochopitelně brání ještě víc než v běžné sezoně. Ve čtvrtfinále jsme vyřadili dlouhodobě nejsilnější německý klub Alba Berlín, což byla obrovská bomba. Nakonec jsme se probojovali do finále, kde jsme prohráli v pátém zápase o dva body. V tu chvíli jsme byli pochopitelně zklamaní, celkově ta sezona ale byla skvělá,“ líčil své pocity Kamil Novák, který ve své bohaté kariéře sehrál 147 reprezentačních utkání.

Práce sportovního šéfa v profesionálním basketbalovém klubu je podle Nováka velice zajímavá. „Naše organizace je na basketbalový klub poměrně velká, máme 25 zaměstnanců plus hlavní tým. Já mám zodpovědnost za mužstvo a pak další desetičlenný tým z kanceláře jako je tiskový mluvčí, vedoucí týmu, mládežnický koordinátor. Podle všeho od nás odchází hlavní sponzor Deutsche bank, takže budeme mít velmi omezený rozpočet. Na mně je, abych se do něj vešel se mzdami hráčů, které na sezonu musím angažovat. Právě v těchto dnech na tom intenzivně pracujeme. Nečeká nás asi nic lehkého, v tuto chvíli máme jenom sedm hráčů, odešly opory a pro sezonu musíme vymyslet, jak je nahradit,“ přemýšlel nahlas Novák.

S basketbalem začínal „Salám“ v ostravské hale Tatran. Vyhlédl si ho trenér Jaroslav Prokš a ukázal mu cestu do nejvyšší soutěže. Novák sám ostravské Nové huti pochopitelně pořád drží palce, a když je na skok v Česku, zajde do svého bývalého působiště. Minulý týden v Tatranu s mužstvem NH dokonce trénoval Novákův syn.

„Hraje ve Frankfurtu, ale když jsme byli tady, využil jsem toho a požádal Zdeňka Hummela, zda by si to Honza mohl zkusit s nimi. Bylo to pro něj příjemné zpestření. Basket má rád, uvidíme, kam to dotáhne, do ničeho ho nenutíme,“ řekl Novák. Nad návratem do Ostravy nepřemýšlí.

„Jsme tady doma, máme tady pořád byt, ale mám ve Frankfurtu vynikající práci. A manželka taky. To by musela z Česka přijít nějaká zajímavá nabídka. Pak bychom asi návrat zvažovali,“ dodal Novák.