Jak se zdá, díky pomoci města i Moravskoslezského kraje se podařilo vyřešit finanční situaci, která kulminovala před dvěma lety. „To hrozilo, že jubilejní třicátý ročník bude i posledním, naštěstí se vše urovnalo a my jedeme dál,“ oddechl si ředitel závodu Petr Koláček.

A na koho se mohou diváci těšit? Tak to je právě to, co se ještě přesně neví. „Termínový kalendář je nabitý, jen v době našeho závodu se konají stejné cyklistické silniční podniky v Číně, ale hlavně v Itálii a Beneluxu, takže třeba letos tady nebudeme mít žádné Italky,“ připustil Koláček, že další UCI podniky mohou Orlové vzít několik předních cyklistek světového žebříčku.

Riejanne Markus uhájila žlutý trikot. Jarmile Machačové (vlevo) patřil zelený.
Vítězkou Gracie Riejanne Markus

I tak bude na Gracii startovat 156 cyklistek, ovšem je otázka, jakých kvalit. „Šedesát procent závodnic je mladších třiadvaceti let. My to bereme, tak, že při vyrovnanosti startovního pelotonu se aspoň bude na co koukat a bude se závodit do poslední etapy. Velká jména sice nepřijedou, ale kdo před časem znal třeba Vosovou?“ ptá se Koláček.

Cyklistky čeká pět etap.Zdroj: Dalibor Tobola

Jinými slovy, na Gracii se mohou představit cyklistky, jejichž vrchol přijde třeba za pět let. „Startovala u nás třeba mistryně světa Lisa Brennauer z Německa. Jistě se i letos objeví několik cyklistek, u kterých si budeme moci za pár let říct, že svou kariéru rozjížděly u nás. Prostě nastupuje nová mladá generace, která se postupně může vypracovat. Já osobně se těším na napínavý závod,“ glosoval aktuální situaci Koláček.

Cyklistky během čtvrté etapy.
Na Visalaje vyjel celý peloton

V předběžné startovní listině figuruje několik národních týmů jako německý, nizozemský, belgický, francouzský, ruský, polský atd., připraveny vyrazit budou i Češky. Dukla Praha ve složení Ema Cetkovská, Barbora Džerengová, Tereza Korvasová, Martina Mikulášková, Dana Pospíšilová a Barbora Průdková, stejně jako regionální tým Morava v obsazení Naďa Voráčová, Hana Heřmanovská, Markéta Hájková, Anna Bohatá, Kamila Janů a místnímu fanouškovi známá Kateřina Mudříková.

Cyklistky čeká pět etap.Zdroj: Ivo Dudek

Bludovičák nebude

Oproti minulým letům doznala trasa závodu minimálních změn. „Vesměs jde o kosmetické změny kvůli úpravám na silnicích,“ přiblížil Koláček. Třeba hned v první etapě z Orlové do Štramberka nepojedou cyklistky centrem Havířova a na Bludovický kopec, nýbrž kolem plynáren, Merkuru a směrem na Horní Bludovice. „U druhé královské etapy je zase otázka, zdali vyjedeme na Pustevny. Uvidí se podle počasí. Když bude chladno, tak tam holky nepoženeme jako loni,“ dodal Koláček. I tak si závodnice užijí výšlapy na Bečvy, Soláň či slovenský památník U Partyzána v Makově. Rožnovské náměstí se tentokrát objede, protože ve městě se konají hudební slavnosti.

OKD. Ilustrační snímek.
Michal Kuča: Žádné systematické propouštění

Sobotní časovka Havířov – Ostrava – Havířov zase bude reagovat na aktuální opravy na Rudné, takže cyklistky se budou točit o pět set metrů dřív než obvykle. „Myslím, že kratší trať nikomu vadit nebude,“ zasmál se Koláček. Sobotní odpolední čtvrtá etapa se startem od dětmarovické elektrárny nedozná žádných změn. Končit se bude na Visalajích. „Už jsme měli v hledáčku i Prašivou, ale tam není dostatek místa pro doprovodná vozidla,“ doplnil ředitel Gracie.

Rozhodovat se pak bude pravděpodobně až v neděli v Orlové, kde se jede osm městských okruhů. „Letos poprvé vyzkoušíme on-line přenosy ze závodu, jejichž odkaz bude na našich webových stránkách. Pro obyvatele Orlové pak máme přichystáno jedno překvapení, a sice, že na velkoplošné obrazovce na starém Prioru budou moci sledovat kromě druhé královské etapy průběh celého závodu,“ pochlubil se Petr Koláček.

Ilustrační snímek z podzemí šachty.
Předpremiéra filmu Dukla 61

GRACIA ORLOVÁ

Čtvrtek 26. dubna (13.00): I. etapa (Orlová – Štramberk, přes Havířov, Horní Bludovice, Albrechtice, českotěšínské Stanislavice, Vojkovice, Pržno, Frýdlant n. O., Metylovice, Kozlovice, Hukvaldy a Kopřivnici)

Pátek 27. dubna (11.00): II. etapa (Lichnov – Lichnov, přes Frenštát p. R., Pustevny, Velké Karlovice, hranici se Slovenskem, Soláň, Rožnov p. R. a Pindulu)

Sobota 28. dubna (9.30): III. etapa (časovka Havířov – Ostrava a zpět)

Sobota 28. dubna (15.00): IV. etapa (Dětmarovice – Visalaje, přes Orlovou, Karvinou-Doly, Stonavu, Žermanice, Pazdernu, Dobrou a Raškovice)

Neděle 29. dubna (10.00): V. etapa (Orlová – osm městských okruhů)

Andrej Babiš po jednání na OKD.
Těžaři tvrdí, že pod Staré Město těžit nepůjdou