„Česko hostilo obdobně významnou akci těchto tanečních stylů vůbec poprvé a ohlasy jsou fantastické. Poloha města i regionu všem náramně vyhovovala, tanečníci a členové doprovodů si pochvalovali ubytování i zdejší ceny. Prakticky všichni projevili enormní zájem znovu se do Ostravy vrátit," prohlásil majitel pořádající společnosti Dance-Sport-Marketing Jiří Pavlík.

Monstrózní akci se organizátorům povedlo zvládnout, přestože dosud pořádali taneční soutěže jen na regionální či republikové úrovni. „Začátek byl hodně hektický, ale ustáli jsme to, aniž by tanečníci a porotci něco poznali," usmál se Jiří Pavlík a doplnil, že obrovský dík za pomoc patří partnerům šampionátu:

„Bez podpory Moravskoslezského kraje a města Ostravy by to nešlo zvládnout. Nesmírně si ceníme, že taneční sport berou politici vážně. Děkujeme za ty děti a mladé lidi, kteří sem mohli přijet bojovat o tituly mistrů Evropy."

Jedním dechem ale doplnil, že na úspěchu akce mají podíl i pracovníci RT Torax Areny. „Její šéf Rudolf Tošenovjan se stal jednou z vůdčích person organizačního výboru. Jeho tým pak za každé situace hledal způsob, jak věci řešit, a ne důvody, proč by to nemělo jít. Klobouk dolů, to není samozřejmost. Precizní práci odváděli i lidé z bezpečnostní agentury Valkýra Security a moc nám pomohly i vozy z Auto Heller. Prostě region vzal taneční akci za svou a možná nejvýstižněji v sobotu večer všechno shrnul hejtman kraje Miroslav Novák, který tanečníkům vysekl poklonu, jak ohromný mejdan dokázali v hale po čtyři dny vytvořit," dodal.

Pořadatelům vyšla i sázka na doprovodný program. Hned první den při slavnostním zahájení dostala všechny do varu nizozemská zpěvačka Loona, která při svém, byť krátkém vystoupení doslova roztančila halu.

„Chystá se do Ostravy na Oldies festival, ovšem vystupovala hlavně proto, že v kategorii dětí tančila její dcera. Vrcholem pátečního programu byl pak parádní nástup všech zúčastněných národů za doprovodu bubeníků a povedla se asi i sázka na pozvání úřadující České Miss 2016 Andrey Bezděkové, která předávala ceny a byla k dispozici tanečníkům na společné focení. Tyhle drobnosti doplnily už tak nabitý program a odlišovali jsme se tím od pořadatelů předchozích evropských šampionátů," řekl Jiří Pavlík.

V příštím roce se evropský šampionát hip hopu, breakdance a electric boogie uskuteční v polském Walbrzychu, ale pořádající společnost Dance-Sport-Marketing, která sídlí v Dolní Lutyni a Bohumíně, už se rozhlíží, co dál.

„Netajíme se, že bychom rádi v pořádání takových akcí pokračovali. Nasbírali jsme spoustu zkušeností a jsem přesvědčen, že i když ohlasy byly víc než dobré, tak jsme schopni posunout laťku ještě výš. Samozřejmě bude záležet, zda do toho budou chtít jít s námi i Moravskoslezský kraj, město Ostrava, partneři a největší česká taneční federace Czech Dance Organization, která je naším garantem," dodal Jiří Pavlík.

Češi brali na evropském šampionátu jedenáct medailí

Premiérový domácí evropský šampionát v hip hopu, break dance a electric boogie byl pro české barvy úspěšný. Hned čtyřikrát se v RT Torax Aréně v Porubě hrála naše hymna a pořadatelská země vybojovala jedenáct medailových kovů.

„Začalo to skvěle, protože už v první disciplíně brali Češi zlato. Nečekaně dominovala dětská formace Magic Free Group a jakoby to naše tanečníky nastartovalo," uvedla šéfka sportovní části šampionátu Barbora Guzdková.

Brněnské děti z Magic Free Group vyhrály pak i mezi malými skupinami v hip hopu, druhý hned za nimi skončil klub X-trim Modřice. Na evropský titul dosáhlo dospělácké duo Jan Ťoupalík a Michaela Hauková (Rytmus Úvaly) v electric boogie i malá skupina hip hopu The Expendables z Blanenska.

Velikými úspěchy českého hip hopu jsou stříbra formace B.D.S Academy Praha i brněnských Magic Free Group mezi produkcemi, kde třetí skončil havířovský klub Limit D.C. s choreografií Alice In The Wondreland. Výčet medailí pak dovršily stříbro dětského dua Natálie Dorňáková, Natálie Štěpánková z TŠ Roxton Praha, bronz dua mini dětí Šimon Zlámal, Žaneta Macíková (X-trim Modřice) a také třetí příčka dívčího sóla Liliany Králové z Free Dance Studio Prostějov v kategorii mini dětí.