A znovu půjde o součást High Jump Grand Prix, která se kromě Ostravy zastaví ještě i v brněnském nákupním centru Olympia (14. února) a vyvrcholí v Praze na Novinářské laťce (16. února).

Ostravská laťka slibuje i letos velmi zajímavou podívanou, ve které se kromě karvinského rodáka a českého reprezentanta Jaroslava Báby s největší pravděpodobností představí rovněž řada dalších špičkových výškařů a výškařek.

V předběžné startovní listině totiž nechybí třeba Oldřiška Marešová, jež se na nedávném akademickém mistrovství republiky blýskla výkonem 190 centimetrů, jímž zaostala o pouhé tři dílky za nominační výškou na halové mistrovství světa v Istanbulu. „Soutěž na akademičkách má upravená pravidla. Jednak jsme skákali spolu s muži, takže se zvyšovalo po pěti centimetrech a celkem jsme měli jen sedm pokusů. Zakládala jsem na 170, a po 175 jsem si to sama pokazila na 180, které jsem skočila až napotřetí. Přestože jsem dala 185 i těch 190 napoprvé, už mi žádný další nezbyl,“ litovala po letošní pražské premiéře pětadvacetiletá česká reprezentantka.

Její největší soupeřkou by v Ostravě mohla být Polka Karolina Blazejová, která v loňské hale skočila 191 centimetrů, ale třeba i mladé běloruské duo Alesia Herasimovová a Maria Něsterčuková.

Kvalitní obsazení bude určitě mít i mužský závod, v němž se kromě Báby, úřadujícího halového vicemistra Evropy a čtvrtého muže z loňského MS v Tegu, představí ještě i Američan Keith Moffatt, jenž už léta patří mezi užší americkou výškařskou špičku. Kromě něj by do konečného účtování na osmém ročníku Ostravské laťky mohli promluvit ještě i Poláci Konrad Owczarek (osobní rekord: 228 cm) a Piotr Sleboda (227), Rus Andrej Patrakov (226) či Mihai Donisan z Rumunska (228).

Ovšem největší pozornost bude znovu upřena na dlouholetou českou jedničku, která před rokem právě v Ostravě hned v prvním závodě splnila limit na loňský halový evropský šampionát v Paříži (226 cm), jež jí po sedmi letech půstu přinesl další medailový přírůstek z velké mezinárodní akce. „V přípravě, kterou jsem zvládl téměř na sto procent, vše proběhlo bez zdravotních komplikací,“ říkal sedmadvacetiletý výškař před pár dny.

„Doufám, že začátek sezony bude lepší než loni. Tehdy jsem před halovým ME skočil jen jednou 230 centimetrů. Chtěl bych, aby to vylétlo už o něco dříve než při vrcholu haly,“ doplnil Bába, který už teď ví, že pro účast na tureckém světovém halovém dostaveníčku, jež proběhne v první polovině března, musí překonat laťku alespoň ve výšce 229 centimetrů. Povede se mu to hned v úterý v Ostravě?

Program Ostravské laťky 2012

Úterý 24. ledna v multifunkční hale vedle ČEZ Arény

12.00 soutěž žákyň
13.30 soutěž žáků
15.00 soutěž juniorek
16.30 soutěž žen
18.00 soutěž mužů