Český rekordman Jaroslav Bába obsadil v prvním podniku Czech Hight Jump Grand Prix Ostravské laťky, který vyvrcholí v Brně, výkonem 224 centimetrů třetí místo. Na splnění ostrého kritéria nutnou pro účast na dalším světovém podniku mu scházelo šest centimetrů. Z vítězství se radoval Rus Danil Cyplakov, který jako jediný překonal výšku 227 centimetrů, a před Jaroslava Bábu se dostal ještě polský mistr Wojciech Theiner.

Ještě předtím se však vstoupily do arény ženy. V národním závodě se nakonec podařilo vítkovické Magdaleně Nové obhájit loňské vítězství, které se zrodilo ještě v multifunkční hale vedle ČEZ Arény. „Byly to skvělé závody, škoda, že se mi nepovedlo uspět na výšce 186 centimetrů. Nejsem ještě na začátku roku v optimální formě, ale ráda bych se letos s tímto osobákem poprala," hodnotila soupeření Magdalena Nová, mimo jiné členka Centra individuálních sportů Ostrava (CISO).

Na stupně vítězů v soutěži mužů se letos probojovali pouze ti výškaři, kteří zdolali laťku položenou na stojanech ve výšce 224 centimetrů. Pozdější vítěz Danil Cyplakov, polský mistr Wojciech Theiner a český rekordman Jaroslav Bába. „Trochu mne o víkendu zaskočily střevní problémy a k tomu se přidala zvýšená teplota. Necítil jsem se v absolutní pohodě, možná proto mi při důležitých pokusech scházela jiskra," hodnotil své vystoupení trochu zklamaný Bába.

Z vítězství se radoval ruský výškař Danil Cyplakov. Ani on sice limit do Sopot nepřekonal, ale radost z vítězství měl obrovskou. „S výkonem určitě spokojen být nemohu, ale moc jsem si to užíval. Byly to velmi povedené závody," řekl spokojený ruský atlet. (mac, moš)

Ostravská laťka 2014

Muži: 1. Danil Cyplakov (Rus.) 227, 2. Wojciech Theiner (Pol.) 224, 3. Jaroslav Bába (ČR) 224.

Ženy: 1. Magdalena Nová (Vítkovice) 183, 2. Michaela Hrubá (Brno) 183, 3. Leona Silnicová (Vítkovice) 172.

Dorostenky: 1. Nikol Oberherrová (Opava) 170 – osobní rekord, 2. Lucie Čepová (Vítkovice) a Natálie Smolková (Opava) obě 164.

Žákyně: 1. Denisa Holá (Vítkovice) 152, 2. Barbora Hadašová (Poruba) 152 – osobní rekord, 3. Lucie Macháňová (Vyškov) 149.

Žáci: 1. Jan Vojtek (Vítkovice) 178, 2. Patrik Vašíček (Třinec) 167 – osobní rekord, 3. Vojtěch Pácal (Vítkovice) 161.