Český výběr i za pomoci 7224 diváků v Ostravar Aréně do utkání vstoupil skvěle a po brance Šafránka už ve třetí minutě vedl. Když pak domácí podržel brankář Kudela a v 11. minutě druhý gól přidal Kubeš, rýsoval se první úspěch mužstva na turnaji. Zvlášť, když Češi ve druhé části přidali další dvě branky.

„Byli jsme trochu nervózní, ale jak to tam začalo padat, vše rychle opadlo. Přece jen spousta kluků tuto atmosféru ještě nezažila, je to pro ně nové,“ hodnotil útočník Michal Geier.

Rozložení Japonci pak v závěrečné třetině dovolili Kubešovi a spol. ještě čtyři zásahy.

Vedle výsledku byla velkým tématem po zápase pro hráče právě atmosféra v ostravské hale. „Tohle bylo opravdu velké. Samozřejmě jsme tak nějak očekávali vyšší zájem fanoušků o naše zápasy, ale přes sedm tisíc diváků a taková atmosféra, to bylo neskutečné. Všem děkujeme,“ prohlásil autor hattricku Pavel Kubeš.

Český tým se tak ujal ve skupině B vedení, jelikož předtím Švédové porazili Itálii 4:0. Ve skupině A pak už dopoledne vyhráli Korejci nad Norskem 3:2. Večer se hraje zámořské derby mezi Kanadou a USA.

Česko – Japonsko 8:0 (2:0, 2:0, 4:0)

Branky a nahrávky: 3. Šafránek, 11. Kubeš (Hábl), 16. Hábl (Geier, Palát), 22. Geier (Kvoch), 31. Kubeš (Geier), 31. Šafránek, 33. Hábl, 42. Kubeš (Hábl). Rozhodčí: Grumsen (Dánsko) – Lewis (USA), Li (Čína). Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. Diváci: 7 224.

Česko: Kudela – Kvoch, Kubeš, Doležal – Geier, Palát, Hábl, Wágner, Šafránek, Raul, Krupička, Novotný, Klíma, Kořínek. Trenér: Bříza.

Japonsko: Fukušima – Sudo, Išii, Kumagai, Misawa – Jošikawa, Kodama, Niitsu, Hamamoto, Šiba, Šioja, Sakamoto. Trenér: Nakakita.

Cyklistický závod PORUBAJK, 27. dubna 2019 v Ostravě - Porubě.
Cyklistickou sezonu na Ostravsku opět odstartoval Porubajk