Dočkal se velkých ovací, které byly důstojné vzhledem k jeho přínosu basketbalu. Zdeněk Hummel, jeden z nejlepších českých koučů historie, řekl po pětatřiceti letech: končím! V hale Tatran mu před středečním derby mezi Ostravou a Opavou tleskalo ve stoje více než tisíc fanoušků. Ne jednou, ani dvakrát, ale hned třikrát lidé povstali a s velkým obdivem vzdali hold legendě, která bude už navždy patřit k nejvýraznějším postavám českého basketbalu.

PROFILZdeněk Hummel
Narozen: 12. ledna 1947 v Praze
Věk: 66 let
Hráčská kariéra: VŠ Praha, Slovan Orbis Praha, Dukla Olomouc
Trenérská kariéra: Baník Ostrava, Chomutov, Nový Jičín, Opava, Děčín, Valosun Brno (ženy), NH Ostrava.
Reprezentace: V roce 1999 národní tým pod jeho vedením na MEve Francii šokoval senzačním vítězstvím nad hvězdným týmem Litvy či silným Řeckem. Češi nakonec ve Francii obsadili 9. až 12. místo, od té doby se mužstvo na vrcholné akci dlouho neobjevilo. Znovu se to podařilo až v roce 2007, kdy Hummel dovedl Čechy na evropský šampionát do Španělska po osmi letech čekání.
Soukromí: S první ženou Drahoslavou má dvě děti, Petru a Pavla, se současnou ženou Věrou pak dceru Terezu. Pyšní se pěti vnoučaty.

Oficiálně jste ukončil velmi úspěšnou a bohatou trenérskou kariéru. Bylo to těžké rozhodování?

Myslím, že těch pětatřicet let na trenérské lavičce stačilo. Je třeba dát přednost mladším. Teď si budu plně užívat důchodu. Právě včera ráno jsem si byl s kamarády zahrát v Porubě tenis. Byla to velká pohoda. Ale s basketem rozhodně nekončím. Kolem něj se budu točit pořád. Slíbil jsem klukům v Nové huti, že je budu dál podporovat. Ven už s nimi jezdit nebudu, ale na domácí zápasy mě mezi fanoušky dál uvidí.

Za těch pětatřicet let jste toho zažil mnoho. Na co jste myslel, když vám před derby mezi Ostravou a Opavou tleskali fanoušci ve vyprodané hale Tatran a loučili se s vámi?

Promítly se mi všechny ty roky, celá moje kariéra. Bylo to zvláštní. Víte, basket mně strašně moc dal, ale taky strašně moc vzal. Tak to je myslím ale ve všem. Občas mi lidi říkají, že jsem až příliš skromný, tak vám teď něco řeknu. Teď už můžu. Myslím, že jsem pro český basketbal udělal hodně a zanechal viditelnou stopu. Dvakrát se mi podařilo dovést národní tým na mistrovství Evropy, tři roky jsem strávil v Opavě a Děčíně, sedm let v Novém Jičíně a vůbec nejvíce času v Ostravě. A nikdy mě nevyhodili. Když jsem odcházel, vždy to bylo po oboustranné dohodě, nebo na mou žádost.

Potlesk tisícovky lidí, to je na české basketbalové poměry krásná rozlučka…

Bylo to krásné, když mi všichni ti lidé tleskali. Přiznávám, že jsem měl slzy v očích. Vzpomněl jsem si na rok 1978 a mé trenérské začátky v Baníku Ostrava. Hned v tu chvíli jsem si uvědomil, že stojím na palubovce Nové huti, píše se rok 2013 a jede se dál. To byl příjemný pocit. Navíc derby mezi Ostravou a Opavou bylo výborné. Krásný zápas. Těšilo mě, že to všechno takhle dobře vyšlo. Po zápase jsem měl navíc krásný zážitek.

Uznávaný basketbalový trenér Zdeněk Hummel se rozloučil s bohatou kariérou. Ve vyprodané hale Tatran mu tleskalo ve stoje více než tisíc fanoušků.

Povídejte…

Přišel za mnou Láďa Sokolovský, který hraje za Opavu, a říkal mi: S vámi byla, trenére, stejně ta soustředění s nároďákem nejlepší. To mě pohladilo po duši. Od takového hráče, který v basketbale už jó něco zažil, to strašně potěšilo. V ten moment mi došlo, že jsem dělal svou práci dobře.

V čem se za těch více než třicet let změnila práce kouče?

S metodami, se kterými jsem měl úspěch, už by se to teď nedalo zvládat. Basketbal se neustále vyvíjí, je stále propracovanější. Potřebujete mít neustále různé rozbory, k tomu lidi, kteří vám je připravují, konzultují je s vámi. Vývoj je nezastavitelný. Je ale správné, že přicházejí trénovat mladí. Musejí být ale rozumní.

Dneska mají trenéři k dispozici plno cédéček se záznamy zápasů, na internetu si mohou projít podrobné statistiky. Z čeho jste čerpal vy v době, kdy jste takové vymoženosti ještě neměli?

Vycházel jsem ze zkušeností, které jsem získal jako hráč. Vždycky mi bylo vyčítáno, že dám hodně na vlastní intuici. Já ale nikdy nebyl teoretik. Neuznával jsem takový přístup, kdy si trenér udělal přípravu na trénink pro dvanáct hráčů, která byla rozdělena přesně na minuty. Hodně jsem improvizoval. Nikdy se za mé éry nestalo, že by část týmu trénovala spolu a třeba dva kluci byli někde odstaveni na vedlejším koši. Vsázel jsem na dobrý kolektiv, tmelení party.

O vás je známo, že jste kromě mnoha soupeřů porazil i rakovinu prostaty. Jak jste na tom zdravotně teď? Musíte ještě chodit k lékaři?

Právě den před derby jsem zašel na kontrolu a všechno bylo v pořádku. Všem tak s radostí říkám, že jsem zdravý, ale hned dodávám, že už se to jednou nastartovalo, takže nikdy nemáte jistotu. Užívám si každý den naplno. Vážím si toho, že tady pořád jsem. Uvědomuju si, že už jsem v důchodovém věku. Vždyť mám šestašedesát. Proto se snažím co nejvíce věnovat manželce, jezdíme spolu třeba na kole. Prostě užíváme života.

Bojovník, který porazil řadu soupeřů i rakovinuVyhrál mnoho těžkých bitev. Tu nejnáročnější však nevybojoval na palubovce, ale na nemocničním lůžku, kde přemohl rakovinu prostaty. „Bylo to pro mě tehdy šokující zjištění. Do té doby jsem nebyl nikdy vážněji nemocný. Jsem rád, že jsem to překonal a můžu tady na světě být dál," říká Zdeněk Hummel. „Poté, co jsem se z toho dostal, jsem si začal ještě víc vážit života. Za každou věc jsem rád, každá drobnost mě nesmírně potěší. Po tom všem se snažím lidi ve svém okolí ještě více povzbuzovat, šířit pohodu a nebýt protivný. Nejsem optimista ani pesimista, ale realista a tak beru i život," dodává Zdeněk Hummel. „Už loni jsem cítil, že moje kariéra trenéra pozvolna končí. Pětatřicet let na trenérské lavičce stačilo. Ať si ty nervy a nával emocí prožijí zase ti mladší," usmívá se šestašedesátiletý Zdeněk Hummel.
 
Uznávaný basketbalový trenér Zdeněk Hummel se rozloučil s bohatou kariérou. Ve vyprodané hale Tatran mu tleskalo ve stoje více než tisíc fanoušků.