„Dostal jsem se k němu ve čtvrté třídě, takže plavu zhruba od osmi let. Dá se říct, že na vrcholovou úroveň tohoto sportu jsem dosáhl v roce 2004, tehdy jsem se začal kvalifikovat na závody. Byl to hodně zlomový rok, začalo se mi dařit i na mezinárodní úrovni. Všechno začalo na juniorském mistrovství Evropy, kde jsem skončil na pátém místě. Hned na to pak navázaly olympijské hry v Aténách. To bylo v mých sedmnácti letech," říká Michal Rubáček s tím, že to byl pro něj velký úspěch, který ho posunul dál.

Michal Rubáček. Následovala účast na všech evropských a světových šampionátech. V roce 2008 opět startoval na olympijských hrách, tentokrát v Pekingu, kde překonal český rekord na 100 metrů motýlek. Na postup do semifinále to ale o půldruhé vteřiny nestačilo. Skončil dvaačtyřicátý. „Pak se pomalu dostáváme k roku 2012. Při dopingové kontrole mi v těle objevili přítomnost zakázaného stimulantu metylhexanaminu. To je látka, která je obsažena v předtréninkových přípravcích," vysvětluje plavec.

A jedním dechem doplňuje, že to bylo tehdy hodně nafouknuté. „Především proto, že se jednalo o olympijský rok. Měl jsem tu smůlu, že mě to zastihlo v blbý okamžik, kdy se to nejméně hodilo. Výrobce přípravku na etiketu tuto látku neuvedl. Trvalo hodně dlouho, než jsme objevili, z čeho to vlastně bylo. Měl jsem zaplavaný ,béčkový' limit, byl jsem tedy v širší nominaci na letní olympijské hry v Londýně. Dostal jsem však dvouletý zákaz činnosti," říká smutně Michal Rubáček.

Přišla velká demotivace. „Přestal jsem úplně trénovat. Neměl jsem pro co. Nejsem typ člověka, který by chodil na tréninky, protože nemá co dělat. Já jsem to dělal vyloženě pro výsledky. To je to, co mě žene dál. Vzhledem k tomu, že jsem se nemohl účastnit soutěží, neměl jsem ani vůli trénovat. Zbořil se mi svět. Plavání pro mě bylo vším. Chtělo to změnu, a proto jsem se rozhodl pro odchod do Ostravy," popisuje dále mladý muž, který v současné době patří do týmu Klubu plaveckých sportů Ostrava.

Dvouletý zákaz činnosti mu vypršel v prosinci minulého roku. Michal Rubáček se zhruba týden nato zúčastnil prvních závodů, kde uspěl. Jeho největším cílem nyní je dostat se na olympiádu v Riu de Janeiru v roce 2016. „V první řadě se do toho ale potřebuji zpátky dostat. Potřebuji v tom znovu najít význam. Rád bych se proto nominoval na letní mistrovství Evropy v Berlíně, kde se uvidí, co bude dál," říká na závěr Michal Rubáček.