Minulý ročník extraligy jim nevyšel, skončili těsně před branami play-off na devátém místě. Za devět týdnů volejbalisty VK Ostrava čeká první utkání nového ročníku, v němž 22. října hostí mistrovský Liberec.

„Letos to takhle být nesmí," slíbil na pondělním zahájení letní přípravy libero ostravského týmu Jan Václavík lepší sezonu. Jako hrající asistent trenéra Zdeňka Šmejkala má po dobu jeho práce u české reprezentace své spoluhráče na povel. „Jsem s ním propojený pupeční šňůrou, budeme si volat, psát a určitě za námi přijede na nějaký turnaj," vysvětlil Václavík s tím, že model je podobný jako loňský.

„Začátek je hodně o fyzičce a tu má ‚na hrbu' David Zahradník z Ostravské univerzity," představil Václavík bývalého blokaře, který nahradil slovenského experta Miroslava Vaváka. „V sobotu se chystáme na turnaj do Bučovic, ale jinak bude drtivá většina přípravy kondice posilovna, atletika a jen trochu volejbalu," dodal Václavík s tím, že další turnaje jsou naplánovány až na září.

Na prvním tréninku se sešlo patnáct hráčů, chyběl jen Mikelis Berzins. „K týmu by se měl připojit v září," řekl Ivan Cap, předseda VK Ostrava. Americký smečař by měl nahradit svého krajana Coryho Rieckse. „S ním jsme do poslední chvíle jednali, ale dal přednost nabídce zahraničního týmu, který bude hrát evropský pohár. Kdybychom se přihlásili do Poháru CEV, patrně by zůstal," litoval Cap odchodu nejlepšího útočníka Ostravy.

Další oporou, která už nebude oblékat její dres, je blokař Tomáš Široký, jenž zamířil do Karlovarska. Z pracovních důvodů bude chybět i Pavel Srkal. „Jsme s ním dohodnuti, že by nám v případě nějakého zranění pomohl," prozradil předseda. Na bloku bude vedle zkušeného Michala Čechmánka nastupovat Václav Kotas, který přišel ze Zlína. „Kádr bychom chtěli doplnit ještě o jednoho blokaře," řekl Roman Kozák, nový manažer klubu.

Přípravu naopak zahájila nejzkušenější posila bývalý reprezentační nahrávač Petr Zapletal, který do Ostravy přišel z Českých Budějovic. „Krýt záda mu bude náš junior Dan Karol," vysvětlil předseda, že slovenský nahrávač Ján Halaj skončil kvůli výkonnosti a Tomáš Dvořák dal přednost studiu medicíny. „Na účku bude mít úlohu jedničky Matěj Šmídl," připomenul Cap, že klub se rozloučil i se Slovákem Igorem Rehákem.

Vedle smečařů Dominika Fořta a Adama Záhorského je staronovou tváří v družstvu Petr Kořistka, který se vrací z Havířova. Dvojkou na liberu zůstal Daniel Rohel. Kádr navíc doplnili junioři Jakub Balon, Jan Velich a Tomáš Čermák. „Tým je hodně založen na mladých hráčích, kteří si daleko dřív čichnou k extraligovému volejbalu. To je zajímavý vklad do budoucnosti klubu," přiblížil předseda trend ostravského volejbalu.