Největší hvězdou sto tisíci dolary dotovaného challengeru, který se už pojedenácté koná na antukových kurtech ve Sportovním centru Komenského sadů, je dvojnásobný daviscupový vítěz Radek Štěpánek. Pětatřicetiletý karvinský rodák, který před třemi týdny pomohl v Japonsku k postupu do semifinále Davis Cupu, v neděli poprvé trénoval před svým prvním vystoupením v moravskoslezské metropoli.

Po Tomáši Berdychovi druhý nejvýše postavený Čech na žebříčku ATP (41. místo) zahájí své účinkování na ostravském podniku zítřejším soubojem s Bělorusem Ignatikem. „Radek se v pondělí na skok vrací do Prostějova, kde se bude připravovat s Tomášem Berdychem," prozradil ředitel turnaje Václav Roubíček pro pondělní vydání Deníku.

Tři hráči ze světové stovky

Naopak na poslední chvíli se odhlásil Lukáš Rosol. Štěpánkům parťák z daviscupového týmu se organizátorům omluvil kvůli únavě. „Lukáš se nakonec rozhodl turnaje nezúčastnit, což nás samozřejmě mrzí. Omluvil se proto, že postoupil v Bukurešti do finále, odehrál tam řadu náročných zápasů a potřebuje si odpočinout," řekl Roubíček.

Rosol v rumunském hlavním městě triumf z loňska neobhájil, když podlehl Bulharovi Dimitrovovi 6:7, 1:6. Ve čtyřhře došel po boku Uzbeka Istomina do semifinále. „Na Lukáše jsme mohli zatlačit, ale i vzhledem k tomu, že jsme se dohodli s Radkem Štěpánkem, jsme to nehrotili. I tak bude k vidění řada velice kvalitních zápasů. V pavouku jsou tři hráči ze světové stovky, několik dalších se pohybuje na její hraně," poznamenal Roubíček.

Tenisový challenger Prosperita Open v Ostravě (antuka, dotace 85.000 eur):

Dvouhra – 1. kolo:

Mertl (ČR) – Diez (Kan.) 6:3, 6:2,

Granollers (Šp.) – Teixeira (Fr.) 7:6 (9:7), 6:4.

K TÉMATU

Tenisový challenger Prosperita Open v Ostravě. Na fotografii Bálek.

Tenisový turnaj Prosperita Open začal už o víkendu kvalifikací, kde se představili i mladí tenisté z regionu. Cenné zkušenosti tak nasbíral třeba ostravský mladík Kryštof Bálek, a to i přesto, že do hlavní soutěže nepostoupil. Foto: Deník/Pavel Sonnek