Ostrava je druhá v Evropě! Po italském Tarvisiu se právě v severomoravské metropoli uskuteční akce jménem Mulata Snow Rugby, tedy ragby na sněhu.

A hned premiérového ročníku se v lyžařském areálu Skalka zúčastní i zahraniční celky. Ve skupině A se utká Havířov s polským Lubinem a slovenským duem Piešťany Belasý Tobogán. Druhou „grupu" tvoří domácí Sokol Mariánské Hory, Olomouc, bratislavský Slovan a Žilina.

Účastníci turnaje (začátek v 10 hodin):Skupina A: RC Havířov, KR Miedziowi Lubin (Polsko), Rugby Union Club Piešťany, Belasý Tobogán (oba Slovensko).

Skupina B: RC Mariánské Hory, RC Olomouc, Žilina Bears RC, 1. RC Slovan Bratislava (oba Slovensko).

„Bude to klasické kontaktní ragby hrané na malém hřišti pět na pět, přičemž hrát se bude dvakrát pět minut. Konkrétní rozlosování zveřejníme v sobotu ráno," říká hlavní pořadatel Daniel Lištvan.

I přes vysoké teploty, které sněhu nesvědčí, problémy s bílou pokrývkou nebudou. „Na Skalce nějaký sníh zbyl. Ten stáhnou rolby na hřiště, které je umístěno u hlavní budovy. A další sníh bude dovezen z lyžařského areálu Bílá," vysvětluje Lištvan.

„Přírodní hřiště musí v tomto období vegetovat, tudíž je tohle dobrá možnost mimo umělou trávu jak si přes zimu zahrát. A když jsme zjistili, že Tarvisio je jediné, kde se to pořádá, rozhodli jsme se bratrem toto přinést do Ostravy," dodává.

Jednou z variant byla také účast ženských týmu, ta se nakonec o rok odkládá. „Pro druhý ročník plánujeme, že se představí minimálně dvě ženská družstva," tvrdí Daniel Lištvan.

„Věřím a jsem přesvědčený, že akce ragby pomůže a lidé jej budou sledovat více, hlavně je to ale kvůli zábavě, která za poslední dobu v zimě v Ostravě poněkud chřadne," myslí si.

Sportovní výkony hráčů na hřišti bude komentovat, jako je tomu v Ostravě zvykem, Dalibor Čech. „Je to unikátní show, která se jinde u nás nekoná. Věřím, že pro diváky bude atraktivní a přiblíží jim to náš krásný sport. I pro mě to bude výzva," míní Čech.

„Jsem ale zvědavý, jak se hráči poperou s netradičními podmínkami, kdy musí dbát na dostatečné zahřátí svalů a dávat pozor na zranění. Snad je můj strach zbytečný. Bude to o fyzické kondici, ale těším se," doplňuje ragbyový „speaker" na závěr.

Součástí dne, který začíná ve Skalka Family Ski Parku v 9.30 hodin, bude také bohatý doprovodný program. K dispozici bude také upravená sjezdovka.