Dojel až devátý, přesto vystoupil na stupínek nejvyšší. Sajdkárista Richard Bílý byl v neděli oceněn za to, co pro závody v Ostravě-Radvanicích udělal.

Z valné části to byl on, kdo se zasloužil, že se dnes na přírodním Okruhu Františka Bartoše každý rok závodí a mají zájem sem přijet hvězdy evropského road racingu v čele s Markem Červeným a Michalem Dokoupilem.

Odměnou nejen jemu, ale vůbec všem organizátorům a závodníkům je pak divácká účast, která letos byla možná za těch sedm let nejvyšší. Podle odhadů si do Radvanic našlo cestu tři až čtyři tisíce motoristických fanoušků.

„Začátky byly těžké, to ano. To bývá ale vždy, když chcete rozjet něco nového. Myslím si ale, že nyní se to v povědomí lidí chytlo, což je opravdu super," řekl spokojeně Richard Bílý.

Stále ještě aktivní závodník nechyběl na startovním roštu domácího závodu ani letos. A nevedl si vůbec špatně. Kdyby se závodilo na rychlost, skončili by parťákem Milanem Kostiukem, který na poslední chvíli nahradil nemocného Milana Vorla, čtvrtí.

Závodilo se však na tzv. pravidelnost, a tam obsadili až devátou příčku. Jak po závodě Bílý přiznal, nevyhnuly se jim technické problémy. „Od čtvrtého kola jsme měli potíže s brzdami. Musel jsem tak brzdit třeba i dvě stě metrů před zatáčkou místo sto. Potom se to sčítá a v cíli vám to dělá ztrátu několika vteřin," popsal důvody Bílý.

S výkonem své posádky, kdy pro Kostiuka to byla premiéra na pozici „vyvažovače", byl však padesátiletý závodník spokojený. „Milan udělal svou práci velmi dobře. Zvlášť když jel poprvé, byla naše souhra slušná, což je důležité," chválil Bílý.

„Celkově si myslím, že to byl z naší strany velmi dobrý závod. Chvíli jsme se drželi špičky, než přišly právě potíže s brzdami. Poté jsem musel zvolnit," líčil Bílý na závěr.

Motocyklové závody na ostravském přírodním okruhu Františka Bartoše.