PŘEDSTAVUJEME OSTRAVSKÉ KLUBY

Je to už pětadvacet let, kdy do hospody U Stadionu v Zengrově ulici, který však tenkrát každý znal pod přezdívkou Roub, došel jistý Zdeněk Tomčal s výtiskem tehdejšího regionálního listu Nová Svoboda pod paží a kamarádům ukázal na malý článeček ve sportovní rubrice.

„Byla tam výzva, že se hledají nové týmy do malé kopané, což byl tehdejší český název pro futsal. Kluci mezi hlty piva jen suše utrousili: ‚Tak to zařiď‘,“ vzpomíná Zdeněk Tomčal, dnešní předseda KFV Roub Vítkovice futsal, na dobu těsně po skončení vlastní vojenské služby.

„Tenkrát mě určitě nenapadlo, že z původní srandaparty, která si po práci chtěla začutat fotbálek, vznikne řádně fungující a v současnosti se stále rozšiřující futsalový tým. Z toho mám však pochopitelně radost, že je vidět ten posun. Je to pro mě smysluplný koníček,“ zdůrazňuje šestačtyřicetiletý zaměstnanec ostravské zoo, jenž je kromě funkcionaření ještě stále aktivním hráčem jednoho z týmů KFV (Klubu futsalu Vítkovice).

Zkratka v oficiálním názvu futsalového ostravského klubu, mezi jehož prozatím největší úspěchy patří postup do krajské futsalové ligy (1993/1994), což byla tehdy druhá nejvyšší soutěž, anebo ve spolupráci s VŠB-TU Ostrava účast v celostátní dorostenecké lize, prošla v historii drobnou korekturou.

„Původně, už někdy v roce 1982, kdy jsme si jen tak pohrávali s myšlenkou založit nějaký sportovní spolek, mě napadl po vzoru americké hardrockové kapely Van Halen ten současný znak písmena K a F v okřídleném V. První podoba našeho loga byla později, v roce 1991, inovována Romanem Vrabelem,“ doplňuje Tomčal.

Začátky dnešního z drtivé většiny halového sportu byly vskutku možná i více než amatérské. Hrávalo se na škvárových hřištích v Kunčičkách, na dnes už neexistujících areálech u šachty Petra Bezruče (ve Slezské Ostravě naproti restauraci

U Dvořáčků) či na vítkovickém stadionu v místech, kde ještě před pár měsíci bývala travnatá tréninková plocha. „Bývali jsme špinaví a často i prokřehlí, ale tahle doba měla své neopakovatelné kouzlo,“ vzpomíná Tomčal na začátky Roubu.

„Vůbec poprvé jsme měli k zápasu nastoupit 11. dubna 1987, jenomže k premiérovému utkání 2. ostravské ligy nakonec kvůli absenci protivníka Tangu Ostrava nedošlo a my si zapsali do statistiky kontumační výhru 5:0. Přesto jsme si v ten den nakonec zahráli, s Michálkovicemi jsme sice prohráli 2:4, ale aspoň jsme měli našeho prvního střelce. Tím je Jaroslav Vyoral, který tenkrát dal oba naše góly,“ nahlíží předseda KFV Roub do klubových kronik.

Od té doby sehrál se svými spoluhráči, kterých se v průběhu čtvrtstoletí kolem něj protočilo na pět stovek, už bezpočet zápasů. A kromě toho se „Roubíček“, jak se klubu prakticky od počátku přezdívá, ujal role pořadatele všemožných turnajů.

#nahled|https://g.denik.cz/57/fd/20111227_ova_roub_spolecne_foto_denik_flash_big.jpg|https://g.denik.cz/57/fd/20111227_ova_roub_spolecne_foto.jpg|Amatérský spolek přátel futsalu KFV Roub Vítkovice v současnosti provozuje čtyři v soutěžích organizovaná družstva.#

„Od roku 1990 pořádáme DIMAKO, od Josefa Haroníka jsme před lety převzali pomyslnou štafetu v organizaci Rychlého míče a děláme i Zoo Ostrava Cup či Memoriál Rostislava Mikuly, který je naší vzpomínkou na našeho kamaráda, který tragicky zemřel při tři roky starém železničním neštěstí ve Studénce,“ vypočítává Tomčal.

KFV Roub Vítkovice je zdravý, ale rozhodně ne nijak zvlášť movitý klub. „Samozřejmě, že bychom měli ambice jít i do vyšších soutěží, ale třeba divize je nákladově dvakrát dražší než Moravskoslezský krajský přebor. Klub hospodaří s částkou zhruba dvě stě tisíc korun, kterou nám z jedné čtvrtiny pokryjí sponzoři a dotace na mládež od Úmob Ostrava-Jih, zbytek tvoří členské příspěvky,“ upozorňuje předseda Roubu, který má v současnosti přes dvě stovky registrovaných futsalistů.

Domovským stánkem KFV Roub Vítkovice je už dlouhá léta hala Vítek v Ostravě-Hrabůvce, kde se kromě tří dospělých mužstev připravují i mladé naděje.

„Dnes už máme ve všech týmech prakticky jen odchovance, které navíc vedou vyškolení futsaloví trenéři Milan Novák a Radim Křižák , což není v našem okolí rozhodně až tak běžné. Mládeži jsme se začali věnovat od roku 2000 a v rozvoji téhle práce nám hodně pomohlo mistrovství Evropy, které Ostrava pořádala o pět let později. Po něm byl na Ostravsku patrný futsalový boom, a díky němu jsme měli později zastoupení i v nejvyšší dorostenecké futsalové soutěži. To ale teď z ekonomických důvodů padlo, takže naše dorostence jsme přihlásili do III. ostravské futsalové třídy mužů. Bohužel tady na severu Moravy se totiž, na rozdíl od jiných oblastí v Česku, regionální dorostenecké ligy nehrají,“ dodává Zdeněk Tomčal.

Roub loňský triumf neobhájil

Tradiční přípravu futsalových celků před podzimním startem ligových soutěží DIMAKO (divize malé kopané) ovládli futsalisté FC Sampdoria Ostrava, kteří sebrali ve dvaadvacátém pokračování populárního klání pořádajícímu KFV Roub Ostrava šanci na loňskou obhajobu. Jeden z dalších tradičních ostravských celků totiž v deseti zápasech ztratil od A-týmu Roubíčku jen pět bodů, zatímco vítězové jednadvacátého ročníku odešli z palubovky haly Vítek pokořeni dvakrát a na svého hlavního konkurenta ztratili v konečném účtování bod. A to přesto, že jej porazili 2:1.

KFV Roub Vítkovicefutsalový klub

Rok založení: 1986

Oficiální internetové stránky: www.futsalvitkovice.wz.cz

Počet aktivních (registrovaných) členů: 70 (205)

Počet týmů: 4 a navíc žáci, kteří prozatím soutěže nehrají

Zařazení do soutěží: A-tým (krajský přebor; trenér: Milan Novák)

B-tým (okresní přebor; trenéři: Viktor Josifidis a Jan Tesař), C-tým (okresní třída; trenér: Alan Tučný), dorost (III. ostravská třída, trenéři: Zdeněk Tomčal a Radim Křižák)

Roční rozpočet: 200 tisíc korun

Významní partneři klubu: Svarservis group, Úmob Ostrava-Jih

Osobnosti klubu: Zdeněk Tomčal, Radim Křižák, Sergej Labadovskij, Aleš Besta, Marek Farník, Radek Baus a další

Domovská hala: Vítek (ulice Hasičská 49, Ostrava-Hrabůvka)
CHCETE HRÁT FUTSAL?

KFV Roub Vítkovice má dveře otevřené pro každého mladého futsalového nadšence od deseti let. V případě, že by některý z kluků od deseti let chtěl zkusit populární a zajímavý sport, může přijít na jeden z tréninků do haly Vítek každé pondělí od 16.30 hodin a každou středu od 17 hodin, kdy mají společný trénink žáci a dorostenci. Halovou obuv a sportovní oděv s sebou. Případné dotazy zodpoví předseda klubu Zdeněk Tomčal (tel. 731 847 830) popřípadě vedoucí úseku mládeže Radim Křižák (tel. 604 358 388). Bližší informace o klubu získate i na webových stránkách www.futsalvitkovice.wz.cz.
ČLÁNEK VYŠEL V TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO DENÍKU 14. ŘÍJNA 2011

Připomínáme, že na našem webu najdete pouze výběr zpráv, které denně vychází v novinové podobě Deníku. Některé z nich navíc zveřejňujeme i s delším časovým odstupem.

Pokud chcete mít ucelený a aktuální přehled o dění v regionu, předplaťte si tištěné nebo elektronické vydání Deníku.

Přinášíme nejšiřší regionální zpravodajství.

Pro předplatitele má nyní Deník navíc mimořádný dárek:

Jeden předplatitel = jeden zážitek


*Předplatitelé regionálního Deníku najdou své noviny ve schránce do 7:30 hodin ráno.